dinsdag 17 september 2024

Kuilenburgerpad

Kuilenburgerpad maandag 16 september 2024 [voor route klik hier]

Na de koffie rijden we weg richting Culemborg wat ongeveer een half uurtje van ons verwijderd ligt. Daar parkeren we onze auto op de gratis parkeerplaats aan de Palumbusweg. Daar is niet het startpunt van de wandeling maar je kunt er wel met de wandeling beginnen.

Al snel zien we de bekende bordjes van de klompenpaden en kunnen we onze wandeling beginnen. We lopen de Beusichemsedijk op en gaan vlak voor camping "de Helling" een pad in dat naar de uiterwaarden van de Lek leidt. Zo komen we aan de oever van de Lek en deze volgen we, met de Lek aan de linkerhand, een heel eind. (bijna 2 km). Het valt op dat het heel rustig is op de rivier. We zien het hele eind geen enkel vaartuig op het gierpontje van Culemborg naar Schalkwijk na, dat als we omkijken, de tocht naar de overkant waagt. Op de achtergrond zien we de spoorbrug waar de treinen tussen Den Bosch en Utrecht over rijden. Het gebied waar we door heen lopen heet de Lazaruswaard en gaat over in de Redichemse waard.
Als we deze bereikt hebben gaan we al snel een pad in naar rechts en komen we weer op de Beusichemsedijk. We volgen een klein stukje van de dijk en slaan even later rechtsaf de Achterweg in. Dan komen we over een stuk land met aan de ene kant aardappels en aan de andere kant mais. Dit pad komt weer uit op een onverharde weg met aan beide kanten een bomenrij. Een stukje verder houden we halt bij een bankje waar we de lunch gebruiken. Als we weer verder gaan komen we langs "de Bol op Redichem" 
Het gebouw de Bol was vroeger het speelhuis van het kleinseminarie in Culemborg. Het wordt omgeven door grachten. De  historische tuin en parkaanleg die hierbij hoort is een rijksmonument. Het bestaat uit een vierkant stelsel van lanen met kruislanen ertussen en in het midden een rondje van bomen (een rondeel). Langs de lanen staan populieren en essen. Op de kruispunten en in het rondeel staan kastanjes. De graaf van Culemborg gaf omstreeks 1640 opdracht voor de aanleg van dit wandelgebied. Het is een uniek voorbeeld van een Renaissance-aanleg van een Nederlandse buitenplaats.
De laan waarop we nu lopen komt uiteindelijk uit op de Lange Dreef die we oversteken en via een bruggetje komen we op landgoed "de Geer". Het is een prachtig gebied met waterpartijen, mooie paden, bomen en struiken.
We lopen uiteindelijk een rondje en komen dan vanzelf weer terug op de Lange Dreef. Daar gaan we eerst naar links om even verderop weer rechtsaf te slaan. Bij het Rondeel gaan we naar links. Dan is het niet zo ver meer tot we bij de Sprokkelenburglaan komen. We lopen door deze nieuwbouwwijk van Culemborg en komen zo bij het park "de Plantage"
Het park is aangelegd in Engelse Landschapsstijl en vrij toegankelijk. In het park is een hertenkamp aanwezig. Een leuke glijbaan en in de herfst kun je er noten rapen. Er zijn volières met papegaaien en diverse oude kippenrassen te zien.
We wandelen op ons gemak door het park en naderen alweer het eindpunt van de route.
Het was een mooie route, echt een klompenpad. Je kunt op een aantal punten overstappen op een ander klompenpad waaronder  het Goilberdingerpad en het Leidschehoevepad, die we al eens eerder gelopen hebben. Het weer was op een paar spatjes regen na dik in orde. 






















Geen opmerkingen: