's Morgens om ongeveer 09.00 uur weggereden naar Veenendaal waar we onze auto hebben geparkeerd bij het NS-station. We zijn daarna met de trein naar Rhenen terug gereden waar de wandeling begon. Eerst liepen we langs de Rijn en zien in de verte de Cunerakerk. De Cunerakerk is genoemd naar Cunera van Rhenen martelares en beschermheilige. De kerk is een van Nederlands mooiste laatgotischehallenkerken. In 1940 bij de slag om de Grebbeberg werd Rhenen grotendeels verwoest, maar al tijdens de oorlog weer grotendeels opgebouwd.
Nederlandse Politiehonden Vereniging
We lopen uiteindelijk Rhenen uit en komen in bebost gebied uit en volgen de rood-witte markering van de NS. De herfstkleuren zijn imponerend. We lopen nu in het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. De Utrechtse Heuvelrug, een hoge zandrug in het vlakke landschap, strekt zich uit van Hilversum tot aan Rhenen. In oktober 2003 heeft de Utrechtse Heuvelrug met de fraaie bossen, heideterreinen, vennen en stuifzanden officieel de status van Nationaal Park gekregen. Via het Nationaal Park streven de eigenaren (Staatsbosbeheer, Het Utrechts Landschap, Natuurmonumenten en een aantal particuliere eigenaren) naar bescherming en verbetering van natuur en recreatie. We passeren een huisje van de Nederlandse Politiehonden Vereniging. Ook zijn in deze omgeving veel grafheuvels te vinden. Deze grafheuvels dateren uit de Bronstijd (2100-800 jaar voor Christus). We passeren enkele van deze grafheuvels.
In de verte is een grafheuvel zichtbaar
Schaapskudde
De route voert ons lang dichte bossen, heidegebied en mooie vergezichten. Zo zien we op een gegeven moment in de verte Veenendaal voor ons uitgestrekt liggen. We komen bij het natuurgebied Remmerden. Daar in alle rust de lunch gebruikt. In de verte zien we herten passeren. En achter ons nadert een kudde schapen. De schapendoezen doen hun best om de kudde bij elkaar te houden, op aanwijzingen van de herder is dat geen probleem. We komen steeds dichter in de buurt van Veenendaal. We lopen zo langzamerhand op de Elsterberg. De Elsterberg behoort met 62,5 meter hoogte samen met de Amerongse berg (69 m) en de Galgenberg (50 m) tot de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug. De bergen zijn ontstaan in de ijstijd, toen een grote gletsjer laagjes zand zuidwaarts voor zich uit omhoog schoof. Toen het warmer werd, smolt de gletsjer en het water zocht zijn weg naar de randen van de stuwwal. Het water sleet diepe dalen in de ondergrond uit en zo ontstonden de smeltwaterdalen. De Elsterberg en de Amerongse Berg zijn voor Nederlandse begrippen vrij hoog geworden, doordat de stuwwal door een volgende gletsjer opnieuw werd opgestuwd. Het Amerongse Bos is een van de oudste bossen op de Heuvelrug. Sommige grove dennen staan er al sinds 1770. Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van kasteel Amerongen, die het bos lieten aanleggen om er te kunnen jagen. De imposante oude en grote bomen met een weelderige ondergroei doen denken aan een oerbos. Het heuvelachtige terrein zorgt voor onverwachte vergezichten, aan de noordkant over de Gelderse Vallei en in zuidelijke richting tot ver in de Betuwe.
Op het eind van de route kloppen de aanwijzingen niet meer en lopen we een stuk fout. Door uiteindelijk weer op het juiste pad te zijn geholpen door enkele welwillende wandelaars zijn we tenslotte weer terug bij onze auto bij het station.
Stumm (556 mtr. 1783 inwoners) is het dorp met het mooiste dorpsplein in Tirol en een groot openlucht zwembad. Het dorp ligt op de zonkant van het Zillertal, en door de rondweg is het dorp zelf verkeersluw. Dat het dorpsplein van Stumm werd uitgeroepen tot mooiste van Tirol is ook geen wonder. In een dergelijk natuurlijke omgeving. Het plein wordt ook regelmatig gebruikt voor theatervoorstellingen en als decor voor filmproducties.
ZATERDAG 2 juli 2011 Heenreis naar Stumm (Zillertal)
Achensee
Vanmorgen(nacht) ontzettend vroeg opgestaan 01.30 uur en om 02.05 weggereden uit Brakel richting Oostenrijk, uitgezwaaid door Marjiel en Ariën. Het verkeer op de autobahn valt reuze mee, het is zelfs stiller dan andere jaren. Ook zijn de baustellen een stuk minder dan voorheen, wat op zich al een verademing is. Zoals gewoonlijk is de eerste stop bij Koblenz(05.00 uur).Met nog een paar tussenstops zijn we op 10.15 uur München al voorbij, zodat we besluiten via de Tegernsee en Achensee te rijden. Dat is het grote verschil met andere jaren dat we nu eigenlijk de toeristische route nemen. Maar het is wel relax hoor. Het is hier ook heel rustig op de weg. Bij de Tegernsee en de Achensee foto’s gemaakt en daarna doorgereden naar Jenbach om te kijken hoe de kerkdiensten geregeld zijn. We hebben gegeten op het bankje waar we wel eens meer gegeten hebben met de jongens. Om 13.00 uur zijn we, nadat we bij de M-preis gewinkeld hebben, bij Anna Schönberger inStummaangekomen. Alles uitgepakt en daarna een tukkie gedaan en daarna wat rondgewandeld inStummen koffie gedronken bij de Dorfbäck. ’s Avonds na het eten nog 2 potjes Rummikub gespeeld.
Stand: 1-1.
Halfbewolkt 12°
ZONDAG 3 juli 2011 Schwarzachalm (1400 mtr.)
Vanmorgen uitgeslapen. We konden niet gaan Tempelen want, en dat hadden we gister al gezien, er was een dienst “in grünen” bij de Achenkapelle en ga dat maar eens zoeken. Dus op ons gemak aan gedaan. Koffie gedronken en nog twee spelletjes Rummikub (1-1)→(2-2). Om 10.45 in de auto gestapt en naar het stationnetje van Kaltenbach gereden voor “Z”-tickets. Onze “vriend” was er ook helaas. Met een kort NEIN!!! Liet hij ons weten dat de “Z”-tickets niet een dag later geactiveerd konden worden.(En dat na een half uur wachten). Die man is geen reclame voor zijn Region.
Schwarchzachalm
Op naar het Schwarzachtal. We waren om 12.00 uur op de parkeerplaats van Kühle Rast dus konden we op ons gemak naar de alm lopen. Het is echt een relaxte wandeling om er in te komen. De Schwarzachalm (1400 mtr) heeft nog niets aan gezelligheid ingeboet. Hans Egger en zijn personeel is er allemaal weer. Ondanks dat het fris is zitten we buiten. We nemen een Gröstl en Schmarren met Preiselberen, heerlijk. Na ons enige tijd vermaakt te hebben besluiten we weer op te stappen. Maar nu lopen we eerst nog een stukje omhoog en loop je eigenlijk rondom de Schwarzachalm waarbij je mooi zicht hebt op de alm. We zijn op +/- 14.00 uur weer terug op de parkeerplaats en rijden daarna nog even door naar Gerlos waar we nog even rondlopen. Daarna is Irma terug de Hainserberg afgereden en waren we om 15.30 uur weer terug in ons huisje.
Stand rummikub: T3-I2→(T5-I4)
Bewolkt 16°
MAANDAG 4 juli 2011 Steinbockhütte (1380 mtr)
Steinbockhütte
Om 07.30 uur opgestaan en op ons gemak ontbeten. De lucht is stralend puzzelblauw. Naar het station gereden om de “Z”-tickets te regelen, bij een mevrouw die ons vriendelijk en snel hielp. Zo kan het dus ook. De trein was net weg dus moesten we een half uurtje wachten op de volgende, maar dat was geen straf want het weer is top en trouwens, we hebben vakantie. Uiteindelijk met de trein naar Mayerhofen waar we ook nog eens een half uur moesten wachten op de bus richting Schlegeis. We kwamen om 10.35 uur aan in Ginzling waar de wandeling begon naar de Steinbockhütte. Het is echt prachtig weer en vol goede moed beginnen we aan de tocht. DeSteinbockhütte licht in het Floitental en het is er werkelijk schitterend. Het is ook een zeer heldere lucht zodat we ook heel ver kunnen kijken zoals naar de gletsjer in de verte die boven het Floitental uit torent.(Floitenspitze). We komen om 12.00 uur aan bij de Steinbockhütte waar we magnifiek uitzicht hebben op de gletsjer en de omgeving. We bestellen wat te drinken en een Jausen brettl. Smullen maar!!!
Jausen brettl..... jummie!!!
Daarna zijn we nog een eindje verder het dal ingelopen in de richting van de Greizer hütte en een half uur de voetjes af laten koelen in de beek. Om 15.00 zijn we weer terug in Ginzling waar we de bus terug naar Mayerhofen namen en met de trein terug naar Stumm waar we om 16.45 uur weer terug zijn. Kaarten geschreven en de boertjes zijn tot laat in de avond bezig met grasmaaien.
Stand rummikub: I2-T1→(6-6)
Vol op zon: 24°
DINSDAG 5 juli 2011 Rastkogelhütte(2124 mtr.)
Rastkogelhütte
Toen we wakker werden scheen de zon nog een beetje maar de lucht trok al snel dicht maar het bleef droog. Dus besloten we naar Melchboden te gaan en vandaar naar de Rastkogelhütte te lopen. Eerst met de trein naar Hippach en dan met de bus over de Zillertaler höhestrasse naar Melchboden waar we om 10.45 uur arriveerden. Daar begon de wandeling over een paar bergtoppen. Dat zijn de Arbiskopf, de Rauenkopf en de Kreuzjoch. Stuk voor stuk een overwinning op ons zelf. We halen nu ook mensen in die jonger zijn dan wij. Bij de Rastkogelhütte aangekomen hebben we daar lekker gegeten, gebakken aardappeltjes met spiegelei. Nog met Oostenrijker zitten praten die ook muzikant is en ook ’s avonds naar het festkonzert in Fügen gaat. Toen weer terug naar Melchboden. Nog een stuk verkeerd gelopen waardoor we een kilometer terug omhoog moesten, koste me bij een echtscheiding.
’s Avond uiteraard naar het festkonzert van de BMF in de Festhalle te Fügen. Het was als vanouds weer tip top in orde. Mooi programma.
Geen Rummikub.
Bewolkt/klein zonnetje: Rastkogel 14° Stumm 24°
Woensdag 6 juli 2011 Tuxerjochhaus – Weitental. (2313 mtr.)
Tuxerjochhaus in de verte
Het prachtige Weitental
Bichlalm met in de verte de Grieralm
Om 7.15 uur stond de zon hoog aan de hemel dus wij er uit. Dit is een perfecte dag om het hoger op te zoeken, dus met de trein naar Mayerhofen en van daar met de bus naar Hintertux. Het weer is stralend en nadat we met de kabelbaan naar boven zijn gebracht lopen we binnen een uur naar het Tuxerjochhaus, waar we op ons gemak koffie drinken. Daarna zijn we doorgegaan het Weitental in. Een prachtig gebied. Aan beide kanten komen watervallen naar beneden. Prachtig om te zien. murmeltieren op de foto gezet. Bij een watertje zitten eten en daarna zijn we door gelopen naar de Bichlalm waar we wat gedronken hebben. Vandaar was het nog een half uur lopen naar Tux-dorf, waar we de bus terug namen. Eenmaal terug in ons appartement hebben we snel de zwemkleding aangetrokken en in het zwembad gedoken. Vanavond gegeten bij Neumeister. En de boertjes maar maaien.
Stand rummikub: 1-1→((7-7) Zon, Tuxer: 20° Stumm 30°
Donderdag 7 juli 2011 Penkenbahn (2095 mtr.)
Zimmereben
Vandaag niet al te vroeg hoeven op te staan. We willen met de Penkenbahn omhoog en dan naar beneden lopen. De trein naar Mayerhofen genomen en daar met de gondel omhoog. We hebben op het terras van het Geschosswandhaus koffie gedronken(11.00 uur) en zijn daarna aan de tocht naar beneden begonnen. We zagen wel dat aan de andere kant van het dal de lucht donkerder werd en dat het daar ook regende maar daar hadden wij geen last van op een paar spetters na. Kortom het was prima wandel weer. We zijn over Astegg gelopen en wilden naar Zimmereben lopen om daar te eten. Het weer werd steeds beter en al gauw moest de zonnebril en het petje weer op en het topje weer aan. Vanaf Astegg over Mariensteig naar Zimmereben gelopen waar we om 01.30 uur arriveerden. Lekker een tosti en gulashsuppe op. Zimmereben kun je vanaf het station van Mayerhofen zien liggen op de flank van de Penkenjoch. Daarna was het nog een half uur naar beneden. Dit stuk wordt veel gebruikt om te kletteren en dat kan je ook zien want overal kom je klettertuig tegen. Weer in Mayerhofen, het was inmiddels een heel stuk opgewarmd, hebben we nog wat gewinkeld en ons getrakteerd op een heerlijk ijsje. Om 16.00 uur zijn we weer terug in ons appartement in Stumm.
Stand Rummikub: T2-I1→(T9-I8)
Zon: 28°
Vrijdag 8 juli 2011 Innsbruck (574 mtr.)
Maria Theresien
We wilden vandaag eigenlijk naar Bärenbad en naar de Hohenaualm lopen, maar toen we wakker werden was het zo bewolkt dat de plannen gewijzigd werden in een dagje Innsbruck. Eindelijk eens de andere kant op met het treintje. Met het treintje dus naar Jenbach en van daar verder met de trein naar Innsbruck. Onderweg regende het stevig door maar in Innsbruck aangekomen was het weer helemaal opgeklaard en scheen de zon je ondersteboven. Heerlijk weer om de Altstad te bezichtigen. Al snel waren op de Maria Theresienstrasse aanbeland. Hier reden 20 jaar geleden noch auto’s en trams maar is nu wandelgebied. Daarna kwamen we bij het huis met het gouden dak. We hebben vlak daarbij de Alte Turm beklommen. Vandaar hadden we een prachtig uitzicht over de stad.De lunch hebben we gebruikt op de Maria Theresienstrasse.
Gouden dak
We hebben nog uitgebreid geshopt want dat kan daar geweldig. Er zijn schitterende moderne winkelpassages waar je naar harte lust inkopen kan doen. Om 16.45 uur waren we weer terug in Stumm. Bij Nester wezen eten. Daarna naar het Platzkonzert van Stumm wezen luisteren. Ze speelden oa. Solitaire.
Stand rummikub: 1-1→(10-9)
Zon 26°
Zaterdag 9 juli 2011 Grüblspitze (2395 mtr.)
Wij liepen het in 5 kwartier
Route 35
Prachtig landschap
Wanneer we vandaag opstaan is het prachtig weer. We besluiten om naar de Eggerbahn te gaan en daarmee omhoog. We willen dan de Grüblspitze op gaan. Dus zo gezegd zo gedaan. We zijn op 10.15 uur boven op de Eggeralm en vandaar is het 1½ uur lopen naar de Grüblspitze. Wij lopen het in 5 kwartier. Het is ook dit keer weer een prachtige tocht. We lopen een heel stuk over een soort kam waar je links en recht beneden het dal in kan kijken. Bij het Gipfelkeruz aangekomen kijken we meteen in het Gipfelboek en lezen daar het verslagje van Marjiel op 21 juni toen hij ook boven bij het Gipfelkreuz was.Heel leuk om te lezen. Het waait er wel ontzettend en we proberen een luwte op te zoeken om van het uitzicht te genieten. Daarna dalen we af naar Stoankasern. Opnieuw 1½ uur lopen maar nu naar beneden. We hebben er een Jausenbretl gegeten wat er in ging als koek. Daarna weer verder naar beneden. Het is nog een hele tocht. We wilden via de Brandalm lopen want daar waren we vorig jaar ook aanbeland. We moesten daarvoor nog wel een stukje omhoog maar dat was niet zo heel erg want het bier was daar in orde. De stemming op het terras zat er goed in want we zaten net of een groep Duitsers zetten het slavenkoor in uit Nabucco in. Alleen de tekst was een beetje aangepast: “Meine glaser sind lehr”. Daarna was het nog een half uurtje lopen naar Juns waar we op de bus stapten naar Mayerhofen en vandaar terug naar Stumm. We zijn ’s avonds nog naar Kaltenbach geweest waar een Schützenfest was. Het was er erg druk. Een aantal mensen werden er geëerd voor bewezen dienst in het dorp en kregen een Saluut van de Schützenverein.
Schützenverein in actie
We hebben opa Karl van Platzhof nog ontmoet. Hij is Obman van de Schützenverein van Ried. De BMK van Ried-Kaltenbach gaf ook acte de presence. En nu komt de verassing, “onze vriend” speelt hierbij en nog wel op de schuiftrombone. Wat een grap. Ook nog een portie krapfen gekocht, een soort flensje met heerlijke vulling. Lekker hoor. Het was er heel gezellig.
Geen Rummikub.
Zon: 26˚
Zondag 10 juli 2011 Schönachtal – Lackenalm
Ingang Schönachtal
Het mooie Schönachtal
Vandaag niet al te vroeg op. Eerst in het huisje nog koffie gedronken. Daarna met de trein en de bus naar Gerlos waar we bij de Ischkogelbahn uitstappen. Daar kan je de ene kant op naar het Krummbachtal, waar we vorig jaar waren, en de ander kant uit naar het Schönachtal. We gaan nu dit dal in op weg naar de Lackenalm. Het is een uurtje lopen dus prima voor een zondagse wandeling. De omgeving is ook dit keer weer overweldigend. We passeren de Stinkmoosalm en een kwartiertje later bereiken we de Lackenalm (13.00 uur). Het is daar een gezellige boel met livemuziek van een accordeonist. Lekker gegeten en daarna weer terug naar Gerlos waar we de bus nemen naar Zell en de trein naar Stumm. Nog een half uurtje gezwommen. Gegeten in Platzlhof waar we ook de spullen van Marjiel nog opgehaald hebben. Platzl Karl was nog niet boven water.
Stand rummikub: 1-1→(T11-I10)
Zon: 30˚
Maandag 11 juli 2011 Penken-Finkenbergbahn- Vorderlanersbach via Strofenalm.
Zicht op Vorderlanersbach
Het plan voor vandaag was om eerst naar Zell te gaan om daar een souvenir te regelen bij Bräu. Volgens ons gaat dat lukken. We hebben de volgende trein naar Mayerhofen genomen en daar nog meer souvenirs gekocht. Met de Penkenbahn omhoog en kwamen boven de wolken uit. Het was een mooi gezicht, overal waren wolken, en toch scheen de zon uitbundig. Naar Christi’s Skialm gelopen via de see.
We besluiten omverder te gaan en af te dalen via de Strofenalm naar Vorderlanersbach. We kennen dit traject al van een eerdere wandeling jaren terug(2004). We lopen nu even in de wolken maar al gauw komt de zon weer terug. We hebben ook zicht op de Grübelspitze. Onderweg heerlijk brood met landjäger etc. gegeten. Het is allemaal heel relaxt. Om half drie zijn we in Vorderlanersbach en na even wachten nemen we de bus
De bewolking trekt op
terug naar Mayerhofen. Daar weer op de trein en in Zell nog even uitgestapt om te vragen hoe het met onze souvenir is. Het schijnt goed te komen. We lopen even door Zell en landen aan bij een Konditorei waar ze heerlijk ijs verkopen. We nemen allebei een Yoghurtbecher, heerlijk!!! Weer in het appartement aangekomen weer lekker op het balkon plaats genomen. De boertjes maar maaien, schudden, ruggen en oprapen. Gegeten bij de Märzenklamm.
Om half acht opgestaan want we wilden bijtijds bij de bahn zijn om er een lange dag van te maken. Om
Als je goed kijkt zie je het vliegveld van Innsbruck
09.15 uur zijn we boven en lopen meteen door richting de Gartalm (1860 mtr.). Daar hebben we koffie gedronken. Daarna zijn we aan de klim naar de Kellerjochhütte begonnen. Het is voor ons een ruim uur zwoegen om naar boven te komen. De zon schijnt er flink op los maar omdat we vroeg zijn en hoog zitten valt de hitte mee. Om 12.15 uur zijn we bij de Kellerjochhütte en komen tot de conclusie dat we wel een lekker soepje verdient hebben. Irma heeft een Nudelsuppe met worst en ik neem een Tirolersuppe met knödel. Hiervan kom je echt weer op krachten. Even denken we er nog aan om naar het kapelletje dat in de verte boven ons is te lopen maar daar zien we vanaf omdat we daar te weinig tijd voor hebben. Het uitzicht is trouwens vanaf hier fantastisch. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het Inntall. In de verte is Insbruck zichtbaar en als je heel goed kijkt kan je de landingsbaan van het vliegveld zien liggen. We gaan weer terug over de Gartalm. De temperatuur is inmiddels flink gestegen, het is vrij warm. Vanaf de Gartalm lopen we via de Geosalm naar het middelstation. Dat is nog een flinke tippel en we moeten de tijd in de gaten houden want de laatste tallfahrt is om 16.30 uur. Natuurlijk halen we dat makkelijk. We zijn om 15.50 uur bij het middelstation. Daarna zijn we nog heerlijk in het zwembad gesprongen. Dat is pas echt lekker na zo’n lange tocht. Het is dinsdagavond dus op naar het concert in Fügen. Het concert was weer prachtig ondanks of misschien wel dankzij de hitte. De BMK heeft ook een gospelkoortje en samen met Luddi zingen ze “Oh happy day”. Het is om 23.15 uur afgelopen, na enkele toegiften met Luddi in de hoofdrol. O ja, het openingswerk was: “Fanfare and flourishes”. Toen we buiten kwamen bliksemde het enorm maar de donder viel mee. Dit was voor ons een reden om op het balkon van dit spektakel te genieten.
Zon: 32˚
Woensdag 13 juli 2011 Hohenaualm – Klein Tibet (1863 mtr.)
In de verte is de Planauerhutte zichtbaar
Hohenaualm
Om 07.30 uur loopt de wekker af. Het zou vandaag een makkelijk dagje worden. Eén uur lopen vanaf het stuwmeer en één uur terug. Met de trein en bus is het toch wel eventjes rijden dus we proberen zo vroeg mogelijk te gaan. We zijn om 10.45 uur bij het stuwmeer en lopen meteen richting de Hohenaualm. Het eerste stuk is bekend terrein omdat deze route ook loopt naar de Planauerhütte (2363 mtr.) waar we in 2006 ook geweest zijn, toen met ons vieren. Eerst lopen we door de tunnel en daarna flauw omhoog en omlaag. In de bermen bloeien ontzettend mooie bloemen. De hut zie je in het begin maar amper liggen omdat hij opgetrokken is uit rotsblokken en gaat voor een groot gedeelte op in het berglandschap. Om 11.45 uur zijn we bij de hut, uurtje lopen dus. Onderweg passeren we de afslag naar de Planauerhütte die je ook als je door de tunnel heen bent prachtig kunt zien liggen hoog in de bergen. Het is een erg mooie omgeving met constant zicht op het stuwmeer. We hebben een lekkere Haus-Jausen op en zijn daarna, in een uurtje tijd, terug gelopen. We nemen de bus naar Bärenbad en drinken daar een bakje koffie en een biertje waarna we verder gaan met de bus naar Mayerhofen. In Zell gaan we nog even bij Bräu vragen of ons souvenirtje geregeld is en warempel alles is in orde. Bij Neumeister gegeten en kaart afgegeven bij Riedl voor Bets en Tonnie. Het weer wordt nu toch wel wat slechter en het begint te onweren. Trouwens, de hele week zit er al een merel in de buurt die steeds een bekend deuntje fluit. Het maakt niet uit of het nu ’s morgens is of ’s avonds. Typisch om te horen.
Overdag zon 24˚
22.00 uur Onweer 17˚
Donderdag 14 juli 2011 Shoppen in Mayerhofen.
Spreekt voor zich
Aan de bar in de gondel v.d. Ahornbahn
Vandaag regent het en is de temperatuur een eind onderuit gegaan (14˚). We slapen uit en doen na het ontbijt nog een keer boodschappen. We drinken op het balkon nog wel koffie maar het is wel koud. Daarna vertrekken we naar Mayerhofen. We winkelen er lustig op los en eten om 12.15 uur een broodje warm bij de slager tegenover de Penkenbahn. Die heeft echt lekkere broodjes. Het regent nu stevig door maar we gaan toch met de Ahornbahn mee omhoog, gewoon voor de fun. Boven regent het nog harder en is het ontzettend koud en alles licht in de wolken. Er is heel veel bijgebouwd de laatste jaren, ook een high-tech restaurant met aller erop en eraan. We gaan de eerst volgende lift weer mee naar beneden en kijken nog wat rond in de winkels van Mayerhofen. Daarna met de bus terug naar Stumm, waar we uitgenodigd worden bij Anna op de koffie. ’s Avonds weer heerlijk gegeten bij Märzenklamm. Inmiddels is het Urspung Baum fest in Stumm begonnen en het is al flink druk in Stumm.
Stand rummikub: I2-T1→(I14-T13)
Bewolkt/regen 14˚
Vrijdag 15 juli 2011 Wasserfall Kaltenbach – Quickshuh Fügen
Wasserfall Kaltenbach
Irma's wens gaat in vervulling
"BOMENHAK"
07.45 uur De toppen van de bergen liggen in de wolken dus het lijkt ons een verstandig idee om niet onhoog te gaan. We komen op het idee om de wasserfall bij Kaltenbach te bezoeken. Gewoon de auto bij het huisje laten staan en dan lopend via Kaltenbach naar de Wasserfall. Leuk om te doen. We komen al zolang hier en hebben dat nog nooit gedaan. Vanaf de waterval lopen we door naar Ried. Daar eten we een soepje bij Zillertalerhoff. We lopen daarna door naar Udrens en nemen vandaar het treintje naar Fügen. Een lang gekoesterde wens van Irma gaat in vervulling. We brengen een bezoek aan de Quick shuh winkel in Fügen. Ze hebben hier een miljoen schoenen en anderhalf miljoen slipper . Maar helaas, er niets bij van Irma’s gading. We reizen terug naar Kaltenbach waar we de “Z”-tickets weer inleveren bij “onze vriend”. Daarna lopen we richting Stumm waar we nog even een winkel binnen lopen waar ze misschien 12 paar schoenen hebben en 6 slippers en Oh Wonder!! Irma koop een paar prachtige slippers. Toen terug naar het huisje en alvast wat ingepakt. Ook nu weer lopen er al veel mensen in het dorp die voor het Ursprung Baum fest komen. We zijn ’s avonds nog naar het platzkonzert (overdekt) geweest in Ried. Ze gaven een mooi concert en we moeten toegeven: “onze vriend” kan mooi zingen.
Bewolkt: 18˚
Zaterdag 16 juli 2011 Terug naar Brakel.
Dorfbäck
Om 06.00 eruit en ontbeten en snel ingepakt. We rijden noch even lang de Dorfbäck om broodjes te halen voor onderweg. Het is 07.00 uur en het café zit stampvol met bezoekers aan het Ursprung Baumfest van gisteravond. We rijden dus klokslag 07.00 uur weg uit Stumm. Het weer begint op te klaren en als we Duitsland binnen rijden is het helemaal zonnig. Het verkeer is rustig (geen vrachtverkeer op zaterdag). Alleen voor Koblenz hebben we 20 minuten in de file gestaan. Hoe dichter we bij Nederland komen hoe meer de lucht betrekt. We zijn om precies 17.00 uur weer thuis, waar we worden verwelkomd door Marjiel, Ariën en Anke. Het regent inmiddels pijpenstelen en het is 16˚.
Samengevat: het was een mooie vakantie met prachtig weer. We hebben heel veel en ver gelopen. We hebben 1 regendag gehad maar verder was het weer prima in orde.
Eindstand rummikub: 14-13 in het voordeel van Irma.
Tot slot nog een link naar een gebied waar we in eerdere jaren naar toe gingen. Dat is het Vorarlgebergte. Totalphutte
We hebben nog een week te gaan voor we vertrekken naar Stumm. Toch zijn er al enige voorbereidingen aan de gang en zijn al benodigde spullen klaargelegd om straks in de koffer te verdwijnen.
Op dit moment zit Marjiel nog in Oostenrijk (Ried). Hij is daar twee weken met vakantie en heeft diverse tochten gemaakt. Ook enkele tochten die wij graag willen maken. Bijvoorbeeld bij de Egg-alm willen we graag naar de Grübelspitze lopen. We hebben er echt zin in.
Vertrek vanaf Schiphol met bijna één uur vertraging(11.30 uur), dit tijdens de vlucht weer ingehaald. Tot en met de Alpen blijft het bewolkt, we vliegen dan ook boven de bewolking. De Alpen liggen er prachtig bij, helemaal onbewolkt. Zodra we de Alpen over zijn is het weer bewolkt en dit duurt tot ver in Afrika toe. We zien bijvoorbeeld niets van de woestijn. Het eten in het vliegtuig smaakt allemaal het zelfde. Wat veel vergoede was dat we een glas cognac bij de koffie kregen. Aankomst in Nairobi was om 21.00 uur Keniaanse tijd (= 2 uur later dan in Nederland) De busjes om ons naar het hotel te brengen stonden, toen we door de douane kwamen, al klaar. We hebben in een hotel van de Anglicaanse Kerk overnacht (met bewaking)
Donderdag 3 februari: 8.00 uur per vliegtuig naar Eldoret; aankomst 08.45 uur. Naar Plateau – Nundoroto Farm. Bezichtiging Nundoroto project; overnachting op Nundoroto Farm.
Om 05.00 uur uit de veren en als een speer naar het vliegveld. De zelfde busjes brachten ons naar het vliegveld. Daar telefoonkaarten geregeld maar bij mij werkt dit niet, de rest heeft ook problemen met de telefoonkaarten. Om 08.00 uur met Jet naar Eldoret waar we drie kwartier later aankwamen. Hier ook Damares ontmoet. Ook daar stond weer vervoer klaar naar de Farm. Het busje werd bestuurd door Jackson (zoon van Margaret). We rijden eerst naar Eldoret zelf. De stad is voor ons een shock Tijdens de rit er naar toe al kijken we onze ogen uit. Bijna iedereen is op weg, lopend, ergens naar toe. Ook veel mensen op fietsen (oude barrels). Deze zijn dan beladen met de meest uiteenlopende dingen. Kratten, melkbussen, kippen, je kunt het zo gek niet opnoemen. Verder zijn er veel (oude) auto’s en (oude) vrachtwagens. En stof, stof en nog eens stof. Daarna zij we doorgereden naar de Farm waar we eerst de lunch gebruikten(heerlijke salade). Hier ontmoeten we ook Margaret, de manager van de Farm. Later blijkt dat zij niet alleen manager is maar ook een uitstekende kok en gastvrouw, eigenlijk is zij een duizendpoot in het veelvoud. Vervolgens hebben we een rondleiding gehad over de Farm. Via het loonbedrijf worden de tractoren met de diverse landbouwmachines ingezet bij de boeren in de verre omgeving van Plateau. De knechten die de tractoren besturen zijn dolenthousiast, zij maken er een sport van om zo netjes mogelijk te ploegen. Op het moment zijn ze bezig een overkapping te maken voor het landbouwmateriaal. We zien het keukentje bij Margarets huis en we zien een wasrek. We bekijken de tomaten en paprika’s (Pili Pili HoHo) in de kassen van Elizabeth. Deze staan er niet zo best op, maar gelukkig zijn er enkele deskundigen onder ons (Jan en Jielis) die Elizabeth met raad en daad nabij staan. Margaret heeft heerlijke rijst met kip klaargemaakt voor het avondeten. ’s-Avonds film gekeken “The Mission” onder het genot van …….
Vrijdag 4 februari: Bezoek aan Jurjen en Tineke de Groot, conferentiecentrum, school en Grace.
Ontbijt om 08.00 uur. Om 09.00 uur zijn we naar het conferentiecentrum gereden waar we eerst welkom geheten werden door Jurjen en Tineke de Groot. Zij wonen in het huis waar ong. 50 jaar geleden ds. Tigchelaar als eerste GZB-zendingsarbeider begonnen is. Eerst drinken we koffie waarbij Jurjen en Tineke iets vertellen over hun werk in Eldoret. Daarna zijn we naar het conferentiecentrum gegaan dat naast het huis van Jurjen en Tineke ligt. Met eigen ogen gezien wat de jongerengroep uit Brakel in 2009 daar heeft gedaan. Ze vinden het daar nog steeds geweldig wat de jongeren hebben gepresteerd en zijn nog steeds vol lof. Het gedeelte dat tijdens de onrusten in 2008 is afgebrand is weer zo goed als helemaal opgebouwd. Na de lunch, die we bij Jurjen en Tineke krijgen aangeboden bezoeken we Wareng High School die zo’n beetje naast het conferentiecentrum ligt. Tijdens de lunch heeft Johnnie van de groep Everpraise zich bij ons gevoegd. Hij neemt ons mee naar de sloppenwijk Langas in Eldoret. Hij woont hier zelf ook. Zijn vader heeft hier een cafeetje waar we cola drinken. We zijn ook naar zijn huis geweest en z’n moeder ontmoet. Johnnie was heel trots op zijn moestuintje en de waterput in de tuin. Ik heb hem geprezen over het feit dat hij zich totaal niet schaamt voor de situatie waarin hij zich bevind. Hij weet ook hoe wij wonen, want hij is op bezoek bij ons geweest en nu zien wij hoe primitief hij woont. We hebben nog een timmerwerkplaats bezocht in Langas. Hier hebben Jurjen en Evert meubels laten maken voor in hun huis. Ook weer zeer primitief maar het werkt wel. Wat is er verder te vermelden over Langas: stof, vuiligheid, plastic, armoede, drankmisbruik, open riool, schrijnende situaties, aandoenlijke kinderen die roepen ”How are you”. We zijn met de local bus teruggereden naar het conferentiecentrum, waarna we op bezoek gingen bij Grace.
Grace is een van de tienduizenden ongehuwde moeders die Kenia telt. Ze heeft het niet breed; ze woont in een huisje van nauwelijks 3 x 3 meter met haar zoontje in een krottenwijk in Eldoret. Ik heb daar een duster gekocht en nog een shawl besteld voor het thuisfront. Tot slot van deze dag zijn we wezen eten in een Indiaas restaurant “Sikh union club” Om 21.30 uur waren we weer terug op de Farm.
Zaterdag 5 februari: Bezoek aan West-Pokot; één van de armste delen van Kenia waar afgelopen jaar noodhulp is verleend in verband met honger. Overnachting in tenten, Marich Field Study Centre.
Om 09.00 uur alles ingepakt voor het kamperen. Margaret en Jackson gaan ook mee. Evert rijdt in de landrover zodat we wat meer plaats hebben in het busje. Eerst naar Eldoret om inkopen te doen in de supermarkt. Even in de gelegenheid geweest om naar huis te bellen want daarna zal er waarschijnlijk geen bereik zijn in Pokot. We hebben een dag van stof happen en slechte wegen voor de boeg. In het begin valt het nog mee, maar de wegen worden al slechter en slechter. We passeren een dorpje waar een markt gaande was en waar een enorme drukte heerste. Er is genoeg om te verkopen maar of er ook gekocht wordt is de vraag. We rijden steeds verder richting Pokot en je kan zien dat de mensen steeds armer worden. Echt bouwvallige huisjes en iedereen heeft wel een of ander handeltje. Tussen de middag eten we in een cafetaria in Kitale. We rijden verder en uiteindelijk arriveren we in Marich waar Evert meteen al bekenden tegen komt. Doorgereden naar de camping. Een stuk bos met een toilet en een douche(zonder dak). Meteen de tenten opgezet en de omgeving verkend. De camping ligt aan de rivier Moruny waar we even gingen kijken. Daar waren twee jongetjes met een netje aan het vissen, zo gauw ze een vis in hun netje vingen werd de vis met een speer gespietst. We hebben gegeten bij het restaurant van de camping, nasi met iets met botjes erin. Toen we terug kwamen bij de tenten was er al een vuurtje gemaakt. De BBQ werd aangestoken en de verhalen kwamen los. Tot 23.45 uur bij het kampvuur gezeten. Nog even naar het riviertje gelopen waar een magnifiek gezicht hadden op de sterrenhemel. Fantastisch, het melkwegstelsel was duidelijk zichtbaar. Wat meteen opvalt, is dat de grote beer niet zichtbaar is, deze staat aan het noordelijk halfrond. Orion stond recht boven ons. Om 00.30 uur naar bed en nog aardig geslapen ook!!!.
Zondag 6 februari: Naar de kerk in Marich. Ontmoeting met de kerkgangers. Bezoek aan Orwa.
Om 08.00 uur ontbijt. Pannenkoeken en mangosap. Toen naar de kerk om 11.00 uur. We werden met gezang ontvangen. De Pastor gaat voor maar er is veel ruimte voor gezang. We kunnen naar harte lust foto’s maken. Evert gaat voor in de dienst. We brengen elkaar de groeten over. Na de dienst worden we ontvangen in het Kerkelijk Centrum. We worden getrakteerd op thee met geitenmelk en ontzettend veel suiker en pannenkoekjes. We lopen nog wat rond in de omgeving en staan verbaasd over de grote termietenheuvels die je hier overal ziet. Natuurlijk hier ook de nodige foto’s van gemaakt. Na afscheid genomen te hebben gaan we op ziekenbezoek bij Paulina. Haar man is ongeveer een half jaar geleden verongelukt en zij heeft daarna Malaria en Tyfus opgelopen. We zitten met z’n allen in het hutje van Paulina. De Pastor is ook meegekomen op de motor. Evert spreekt een gebed uit en daarna delen we kleurpotloden uit aan de kinderen die zich inmiddels verzameld hebben rond het huisje van Paulina. We rijden weer door de wildernis in naar het plaatsje Orwa (1 uur rijden). Hier is Evert vaak geweest. Er is ook een medische post en we worden daar ontvangen door William. We hebben daar het irrigatiesysteem wat aangelegd is bekeken, de school en de kerk. Ook nog even mee gedaan aan een volleybalwedstrijd. Weer kleurpotloden en ballonnen uitgedeeld. Een belevenis, we werden bestormd door de plaatselijke jeugd. De security moest er aan te pas komen om ons te ontzetten. Daarna weer naar het kamp gereden en daar Spaghetti Bolognese met aardappels gegeten. Tot 01.00 uur gebarbecued en nog even naar de sterren en vuurvliegjes wezen kijken bij de rivier.
Maandag 7 februari Terugreis naar Eldoret.
de Market
Om 07.00 uur opgestaan en een begin gemaakt met het inpakken van de tenten. Noch even een snelle douche genomen en om 09.50 weggeredenvan de camping. Rond het middaguur waren we weer op de zelfde plek als zaterdag waar we ook nu weer gegeten hebben. Tussendoor weer genoeg stof gehapt. Om 15.00 uur zijn we in Eldoret aangekomen waar we eerst naar Grace gaan waar we nog het e.e.a. op moesten halen en daarna door naar de Market. Grace ging ook mee. Opnieuw een belevenis, er is hier werkelijk alles te koop. We staan bedenkelijk te kijken bij een hoop minuscuul kleine visjes. Wie eet nou zo iets? Fruit, kruiden, groenten, alle is aanwezig, we kijken onze ogen uit. Ik koop nog een paar sieraadjes bij een vriendin van Grace. Om 17.00 zijn we weer terug op de Farm. Daar kwamen Dennis Hoekstra en Larry en Henny Stauffer uit Amerika mee-eten en s’avonds wilden ze iets vertellen over hun werk hier in Afrika. Dennis had een PowerPoint presentatie bij zich maar daar had hij vooralsnog niet veel aan want om 18.00 uur viel de stroom uit. Voor Evert en Margaret was dat geen probleem want zij gingen gewoon door met koken op gas bijgelicht door olielampen. Aan het eind van de maaltijd, bij kaarslicht, was de stroomstoring weer over zodat de presentatie van Dennis gewoon door kon gaan. Hij spant zich in voor diverse projecten in Afrika en ook hier in Eldoret. Op het moment is hij samen met Larry en Henny verbonden aan het RITT. Henny en Larry geven les op het RITT. Henny geeft naast Engels onder andere ook een brei/haak-les. Jielis heeft de hele avond met Dennis zitten praten en zoals hij zelf zegt sprak hij in het Brakels en Dennis in het gebroken Engels/Nederlands en ze hebben honderd uit gepraat.
Uiteindelijk was het 01.00 uur voor we gingen slapen.
O ja, ik heb nog even gecontroleerd hoe het putje wegloopt en inderdaad het loopt weg met de wijzers van de klok mee.
Dinsdag 8 februari Bezoek zendingsziekenhuis/basisschool/meisjesschool en RITT.
07.30 uur opgestaan. Het is de bedoeling dat we van morgen eerst op de Farm wat hand en span diensten verrichten.Jan en Jielis gaan met Elizabeth de kassen in om haar van advies te voorzien bij het verbouwen van de tomaten en de paprika’s. Joost repareert de wasmachine. Wouter sleutelt aan een tractor en Thea repareert een gereedschapskist. Jan en ik gaan op het kantoor(zeecontainer) van Margareth kijken. We bekijken hoe zij de administratie bijhoudt van het loonbedrijf. Het ziet er allemaal prima uit alleen alles wordt met pen en papiet bijgehouden. Maar hier komt de meegebrachte laptop van Arie van Heusden om de hoek kijken. We adviseren Margareth om in het vervolg de gegevens in Excel te verwerken. Evert zal haar morgen en stoomcursus hierin geven. We hebben het volste vertrouwen er in dat het haar gaat lukken.
mango plantage
Om +/- 11.00 uur weggereden en een bezoek gebracht aan de winkeltjes die bij de farm om de hoek liggen. Ook een bezoek gebracht aan Pasca. Haar man heeft een boerderij waar ook mango’s worden verbouwd. We gaan bij Pasca op de koffie met Keniaanse oliebollen. Het ziet er bij haar keurig uit al lopen de kippen door de huiskamer. Nog een rondleiding gekregen op de hun boerderij en gauw een foto gemaakt van de douche.
PikiPiki
Daarna hebben we een bezoek gebracht aan twee scholen. In de eerste plaats hebben we de Berur Primary school bezocht. Deze school wordt ondersteund met geld van de gemeente van Oostkapelle, Zeeland. We worden nu vervoerd op brommers (PikiPiki) die bestuurd worden door jongens hier uit de buurt. Op naar de Plateau Girls secondary school. Hier is een nieuwe keuken in aanbouw. We bekijken eerst de oude keuken en daarna de nieuwe. Het zal een hele vooruitgang zijn als deze keuken klaar is. We worden verder in alle klassen ontvangen en moeten overal onze namen opnoemen. Teun schijnt een moeilijke naam te zijn. We kregen daarna een maaltijd aangeboden: rijst met stoofvlees. Verder nog een ontmoeting gehad met lea malot Zie is een van Keniaas betere marathon loopsters en heeft meerdere malen de marathon van Rotterdam gelopen. Zij geeft les op de meisjesschool. Vervolgens hebben we het zendingsziekenhuis van Plateau bezocht. Dit is het ziekenhuis waar Jannie van de Ham heeft gewerkt. Wat we aantreffen is een achteruitlopend ziekenhuis. Er wordt steeds minder van gebruik gemaakt omdat in Eldoret tegenwoordig een prima Academisch ziekenhuis is. Vijf jaar geleden heeft de GZB zich hier haar handen van terug getrokken. We hebben er wel alles kunnen bekijken tot aan de verloskamer toe. Toen onze rondleidster die opende, was er net een bevalling gaande, dus we zijn maar snel verder gelopen.
Keuken RITT
Tot slot zijn we naar het RITT gereden. Hier werden we ontvangen door ds. Thomas Togom en Dennis Hoekstra. Ook hier weer een rondleiding gehad. We hebben de keuken bekeken. Hier heeft de Brakelse groep met oa. Dicky van Rijswijk en Adrie van der Meiden aan gewerkt in 1998. Ook nog de Bibliotheek bekeken. Die ziet er modern uit. Ook hier komen we Brakelse invloeden tegen. Het RITT is de buurman van de Nundorotto Farm dus we konden te voet naar huis. Daar eerst maar eens plaatsgenomen op het terras onder het genot van een Tusker en een portie suikerriet wat werd geserveerd door Margaret. Peter van Everpraise kwam ook nog even langs om de groeten te doen. We hebben nog geruime tijd met elkaar zitten praten. Hij was nog steeds vol van zijn trip naar Nederland en Brakel. Op het menu voor vanavond staat Nijlbaars met gebakken aardappels. Een traktatie.
Woensdag 9 februari per busje bezoek gebracht aan Nakuru National Park.
De laatste dag. Om 07.00 uur op. Nog een keer lekker ontbeten. Om 08.00 uur was het busje er. De koffers konden er niet allemaal in dus Evert, die met het vliegtuig naar Nairobi komt moet met 7 koffers op pad. Nog een paar groepsfoto’s gemaakt en afscheid genomen van Margaret en Jackson. Om half negen vertrokken naar het park. Het is een heel eind rijden maar gelukkig zijn de wegen een stuk beter dan we tot nog toe gewend waren. Toch zien sommige stukken eruit als een loipe op een langlaufparcours. Rond half twaalf in het park aangekomen en konden we genieten van de prachtige natuur. Diverse soorten Gazellen gezien, Apen, Buffels, Giraffen en 1 Neushoorn. Verder bij Lake-Nakuru zagen we heel veel Flamingo’s en Pelikanen. We hebben geluncht in een luxe Lodge. Dit was echt voortreffelijk. Lopend buffet met vis, vlees, pasta’s en van alles aan toetjes. Na de lunch zijn we weer verder gereden en zijn tot aan de rand van het meer gereden om de vogels van dichtbij te kunnen bekijken en fotograferen. Er zijn er een massa. Om 16.00 uur zij we het park weer uitgereden en zijn we nog gestopt bij een souvenirwinkel. Daar wilden ze ons 3 sleutelhangertjes en een spiegeltje aansmeren voor 6.000 shilling(€ 60.00) Dat hebben we dus maar niet gedaan. Daarna volgde nog een lange en vermoeiende rit naar het vliegveld in Nairobi, waar we om 19.45 uur aankwamen. Evert was toen net geland. Om precies 23.00 uur opgestegen. Het is dan 21.00 uur in Nederland.
Donderdag 10 februari aankomst op Schiphol.
We landen rond de klok van half zes in de morgen op Schiphol. Ik heb nog wel geslapen in het vliegtuig maar weet alleen niet hoelang. Irma en de andere families staan ons op te wachten. Na afscheid van elkaar genomen te hebben gaat iedereen zijns weegs. We zijn om 07.30 uur weer in Brakel.
Samenvattend: Het was een enerverende reis waarin we veel gezien en meegemaakt hebben. We zijn ons doordrongen van de armoede die er heerst in delen van Kenia. Er zijn mensen die van dag tot dag bezig zijn om te overleven. De projecten die we bezocht hebben draaien goed. Er wordt geld verdiend. De werknemer hebben het er goed naar hun zin. Het loonbedrijf loopt goed, de landbouwmachines worden veel uitgeleend met personeel en al.