zaterdag 24 juni 2017

Pinksteren 5 juni 2017: Drimmelen [voor route klik hier]

Rond 11.30 uur zijn we richting Drimmelen gereden. We hebben daar een wandeling uitgezocht van ruim 15 kilometer. Het eerste stuk gaat door de polder waarna we op het laatst lang de Amer lopen. 
Drimmelen is een mooi dorpje aan de oevers van de Amer in Noord-Brabant. Ideaal om te voet te verkennen. In het buitengebied kun je heerlijk wandelen langs de Amer en door de polders.De route start aan het gezellige jachthaventje in Drimmelen. Drimmelen is een charmant plaatsje dat beschermd dorpsgezicht geniet. Aan de oude Herengracht zie je bijvoorbeeld de Hervormde Kerk uit 1792. Ook zie je hier een typerende lintbebouwing met mooie achttiende- en negentiende-eeuwse huizen. Wat een leuk sfeertje! Naast de Breede Vaart wandel je door de polder naar Oud-Drimmelen, een gehuchtje dat nog uit 9 huizen bestaat. In 1421 werd het dorp Drimmelen geheel verdronken tijdens de Elizabethsvloed. In het waarschijnlijkste geval is er op die plaats geleidelijk een nieuw dorp ontstaan, dat ook Drimmelen heette. Daarnaast ontstond er in 1645 vlakbij een andere kern die ook Drimmelen genoemd werd, bij een reeds bestaande sluis. Al snel ontstond er een unie tussen de twee dorpen, en werd het bestaande Drimmelen voortaan Oud-Drimmelen genoemd, en het andere Nieuw-Drimmelen. In 1730 verwoestte een grote brand het grootste deel van Oud-Drimmelen. Tot 1792 werd er gedoopt en gehuwd in de kerk van Oud-Drimmelen. Maar in 1793 werd deze kerk verkocht voor afbraak. Dus van dat jaar werden dopen en huwelijken voltrokken in Nieuw-Drimmelen. Rond het begin van de negentiende eeuw werd de unie van Oud- en Nieuw-Drimmelen samengevoegd met Made. Dat bleef zo tot 1997, toen Made, Drimmelen, Terheijden, Wagenberg en Hooge en Lage Zwaluwe werden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Made, die later Drimmelen zou gaan heten. In de twintigste eeuw ontwikkelde Drimmelen, zoals Nieuw-Drimmelen inmiddels heette, zich tot een toeristische plaats met een moderne jachthaven. Oud-Drimmelen is een poldergehucht gebleven, dat niet is gegroeid. In Oud-Drimmelen liggen, op de begraafplaats, nog altijd de fundamenten van het 17e-eeuws kerkje. Je passeert De Moer, een voormalige poldermolen uit 1911 die nu als woonhuis dienst doet. Deze ronde stenen molen van het type grondzeiler werd gebouwd in 1911, maar in 1935 alweer onttakeld. De romp bleef echter bestaan en ze doet tegenwoordig dienst als woonhuis. Vervolgens wandel je langs twee kreekrestanten die door de Sint-Elisabethsvloed van 1421 ontstonden. Als eerste loop je een paar kilometer langs de natuurrijke Zwaluwse Haven. Aan het einde daarvan ligt Gat van den Ham. Langs de Amer wandel je terug naar Drimmelen.
 













Hemelvaartsdag 25 mei 2017: Brakel - Loevestein - Brakel [voor route klik hier]

Vandaag een wandeling in de omgeving. Tegen de middag vertrekken we richting Munnikenland waar het oude kasteel Loevestein ligt. We lopen vanuit huis richting de Waaldijk die op een gegeven moment overgaat in de zogenaamde schapendijk. Deze dijk is hier neergelegd in de begin jaren zeventig nadat het water heel hoog tegen de dijken kwam. Vroeger was hier de Waardijk, hier zijn toen alle huizen gesloopt net als alle huizen buitendijks langs de Waaldijk. Aan het eind van de Schapendijk komen we bij het fort, de batterij van Brakel. Nog een stukje verder komen we bij de onlangs aangelegde "Wakkere dijk". Deze dijk is aangelegd om een buffer voor het water te vormen bij hoog water. Tevens is het Munnikenland , waar we inmiddels zijn aangekomen, opnieuw ingericht. Nieuwe sloten en kreken zijn aangelegd en de oude Deltadijk is helemaal weg gehaald. Het wordt een mooi gebied met veel natuur. Ik heb er al een paar Lepelaars gespot.
We lopen een stuk over de Wakkere Dijk en verlaten de dijk via de Blinde Steeg.
Hier lopen de zogenaamde grote grazer vrij rond. Een kudden Konikpaarden en de unieke rundersoort Rode Geus hebben hier vrij spel. Het Munnikenland is ook een struingebied, dat houdt in dat we niet op de paden hoeven te blijven. Al snel komen we een kudde Konikpaarden tegen. De Blinde Steeg komt uit op de Schouwendijk waarna we al snel Loevestein bereiken.
Daar rusten we wat uit onder het genot van een kom soep. Na nog wat rondgekeken te hebben op het Slot gaan we weer rechtsomkeer. We lopen via de zomerdijk en komen uit op de plek waar voorheen nog een stuk Schapendijk lag. (Munnikenlandse Waalkade). Het is hier onherkenbaar veranderd. Er zijn hier grote sleuven gegraven, allemaal om het water op te vangen bij een hoge stand. We lopen dwars door dit gebied heen en komen tenslotte weer uit op de Wakkere Dijk. Het is nu nog een kleine vier kilometer naar huis. Het laatste stuk lopen we weer over de Schapendijk richting Brakel.