Weekendje Zeeland van 3 tm 5 mei 2025
Zaterdag 3 mei 2025 Bloemendijkjes in de Zak van Zuid-Beveland
We gaan er een weekendje tussenuit. De fietsen gaan mee in de auto. Dat kan makkelijk met een extra spanbandje staan ze zo vast als een huis achter in de auto.
Rond de klok van 9.00 uur rijden we weg in de richting van Zeeland waar we een B&B geboekt hebben in Goes. Onderweg, bij Almkerk, komen we een een colonne met oude legervoertuigen tegen. Het is bevrijdingsweekend en zij zijn op weg naar diverse evenementen in de Bommelerwaard.
Om 10.30 uur parkeren we de auto bij het station van Kapelle-Biezelingen. Daar willen we beginnen met de fietsroute. De route bestaat uit fietsknooppunten. Dit hebben we nog nooit gedaan dus het is even wennen. Als we eenmaal op de route zitten wijst de rest zich van zelf. We drinken al snel een bakje koffie met een grote appelpunt erbij.

Al snel rijden we door het wijdse Zeeuwse land. We bereiken het kanaal door Zuid-Beveland. Dit kanaal mondt uit in de Oosterschelde waar we even later arriveren. Daar stoppen we even om foto's te maken van de mooie vergezichten. In de verte zien we de Zeeland-brug liggen. We komen langs het dorpje Wemeldingen. Twee molens staan daar fier te draaien. We komen langs dorpjes als Kattendijke en Kloetinge. We komen ook door Goes en zelfs langs de B&B waar we zullen verblijven. Als we weer een stuk verder zijn stoppen we in Heinkenszand bij molen "De Vijf gebroeders". We hebben broodjes meegenomen en laten het ons goed smaken. Heerlijk in de zon en zicht op de molen.
We gaan weer verder en komen nu over een gedeelte van de zg. Bloemendijken van Zuid-Beveland.
Deze dijken, zo'n 80 kilometer lang, zijn aangelegd rond polders en voormalige getijdenkreken. Het is hier heerlijk fietsen: in het voorjaar bloeien de meidoorns er uitbundig en in de zomer kun je er bijna twintig bedreigde plantensoorten ontdekken. De heerlijk geurende aardakker, de ruige anjer, de wollige distel en de wilde marjolein. Links van ons zien we een aantal Wielen, dat zijn plassen die gevormd zijn door dijkdoorbraken. Hier noemen ze deze een Weel. We stoppen nog even bij het bezoekerscentrum Zwaakse weel van Natuurmonumenten. Maar daar is weinig te beleven dus fietsen we maar weer door.
Ondertussen zijn we in Kwadendamme aangeland. Daar drinken we bij Café René nog een lekker bakje koffie. We bereiken 's-Gravenpolder en dan is het niet ver meer naar Kapelle-Biezelingen, waar onze auto op het station staat. Het is dan nog een kwartiertje met de autto naar Goes. Daar vinden we aan de Kloetingseweg B&B Goes waar we de komende twee dagen overnachten. We moeten zelf inchecken. Dat gaat nogal vlotjes en even later zitten we op onze ruime kamer.
Het centrum van Goes ligt op een kwartiertje lopen van de B&B . 's-Avonds lopen we dan ook naar het centrum waar we bij Steackhouse "De Lachende Koe" eten. Het is er erg gezellig en het eten is prima.
Weer in de B&B terug ontmoeten we de eigenaren Johnny en Amy. We hebben nog een uurtje gezellig zitten kletsen voor we onze kamer weer opzochten.










Zondag 4 mei 2025 rondje Veerse Meer
We ontbijten in de gemeenschappelijke ruimte. Dat is veel leuker als je ontbijt op je eigen kamer. En je hoort nog eens wat. Er zit met ons een Belgisch stel, een oud leraar uit het Middelbaar-onderwijs met zijn vrouw en een Engelsman met zijn zoontje aan tafel. De Belg heeft het hoogste woord al kan ik hem soms niet helemaal volgen als het mij te Belgisch wordt. Amai. Hij vertelt over de Taalstrijd in België, hoe die diepe sporen achterlaat in de Belgische samenleving. Ik wist dat die strijd bestond maar dat die zo diep zat wist ik niet.
De batterijen van de fietsen zijn weer opgeladen dus we kunnen weer een tocht gaan maken. Vandaag staat een rondje om het Veerse Meer op het programma. De knooppuntentocht begint bij de Zandkreeksluis, dat is eerst ongeveer 8 kilometer fietsen en dan kunnen we op pad. We steken de sluis over en slaan linksaf richting Kortgene.

Al snel komen we bij een Camping. Eén van de vele in Zeeland. Zo bereiken we Kamperland waar we even halt houden en op een bankje de omgeving bezien. De route nodigt uit om weer snel verder te gaan. We fietsen over prachtig aangelegde fietspaden. We hebben nu de wind in de rug en het waait stevig. Dat is wel iets om rekening mee te houden als we straks aan de andere kant van het Veerse meer rijden want dan gaan we in tegengestelde richting. Maar voorlopig gaan we nog een heel eind van wind af. Het is rond de klok van 13.00 uur, tijd voor de lunch. We komen langs Vakantiepark de Schotsman waar een prachtig restaurant bij is. We kunnen op het terras, achter glas, plaats nemen. Het is hier goed toeven. We kijken richting het Veerse Meer. Er wordt enorm veel watersport bedreven. In de verte zien we dat er een Surfwedstrijd aan de gang is. Na de lunch stappen we weer op de fiets. Na een eind verder gefiets te hebben zien we dat de omgeving iets verandert. We zien rechts van ons duinen ontstaan. Dat is het teken dat we bijna de Veerse Gatdam bereikt hebben.
De Veerse Gatdam sluit samen met de Zandkreekdam het Veerse
Meer af. Beide dammen beschermen de Zeeuwse kustlijn tegen het geweld van de
zee. De Veerse Gatdam (meestal Veerse Dam genoemd) is 1 van de 13
Deltawerken en verbindt Walcheren met Noord-Beveland. Het Veerse Meer heette voor de afsluiting in
1961 het Veerse Gat.
We stoppen een paar keer op de dam om foto's te maken. Ook hier weer veel watersport waaronder Kitesurfers
Als we de dam over zijn draaien we van richting en krijgen de wind op de kop en dan merk je pas goed dat het toch wel waait. Maar met de E-Bikes is het geen probleem en we kunnen op ons gemak verder. We komen door Vrouwenpolder en even verder bereiken we het mooie plaatsje Veere. We fietsen door de binnenstad en eten een ijsje op de Kaai. Als we weer verder gaan komen we bij een Sluizencomplex waar we met de fiets aan de hand over moeten steken, nadat we eerst een paar bootjes voor hebben laten gaan. Het gaat verder over de Muidenweg en we bereiken Outdoorcentrum
Kanoa.
Hier is een spectaculair klimbos bij. Wij rusten er even uit en drinken een bakje koffie. We komen nog langs plaatsjes al Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk en dan zien we in de verte al weer de Watertoren van Goes. Dat betekent dat het niet ver meer is. We hebben een prachtige fietstocht achter de rug.
's-Avonds zijn we op aanraden van
Johnny en Amy bij Brasserie Katoen wezen eten. Een echte aanrader. Uitstekend eten en heel aardig personeel.
Hierna hebben we nog de dodenherdenking op de grote markt bezocht.














Maandag 5 mei 2025 Fietsroute door Schouwen-Duiveland
We hebben weer heerlijk geslapen en zitten om half negen aan het ontbijt. Ook het Belgische stel is er nog en hij heeft het hoogste woord. Hij kon maar niet geloven hoe de Nederlander om gaat met de 4 mei viering. Hij vond het geweldig, in België zal je zoiets niet zien, zegt hij. Hij komt tot de volgende conclusie en zegt dat hij zijn mening over de Nederlander opnieuw heeft moeten bijstellen in positieve zijn. Ze hadden gisteravond gegeten in Goes, zo vertelt hij, toen om tegen achten alles stil werd, er werd een scherm naar beneden gelaten. Hij dacht eerst nog dat er een voetbalwedstrijd zou worden vertoond. Maar toen hij erachter kwam wat de ware rede van dit scherm was, was hij tot tranen toe beroerd. Hij kon er maar niet over uit.

Maar goed, ons verblijf in B&B Goes zit er weer op en als we de koffer gepakt hebben laden we ook de fietsen in de auto en vertrekken we. De rit gaat over de Pijlerdam van de Oosterscheldekering. Het is altijd weer een indrukwekkend gezicht om te zien wat er hier is gedaan om het geweld van de Noordzee te beteugelen. We proberen nog op Neeltje Jans even te stoppen om wat foto's te maken maar dat lukt niet.
We parkeren onze auto vlak bij het dorpje Serooskerke en beginnen aan de rit. Na een uurtje bereiken we Burgh-Haamstede waar we plaatsnemen op het terras van Hotel-Restaurant Bom. We nemen een bakje koffie met een appelpunt. Als we weer verder gaan missen we een knooppunt en we keren om om te kijken wat er fout gegaan is. Gelukkig komen we een hulpvaardige mevrouw tegen die er ons op wijst dat het bordje ontbreekt omdat de halve binnenstad van Burg-Haamstede op de schop ligt. Uiteindelijk zal blijken dat dit de enige oneffenheid is geweest op drie dagen en bijna 200 kilometer fietsen. We fietsen weer verder met de Oosterschelde aan de rechterhand. We zien in de verte een toren oprijzen. Dat is de Plompe toren van Koudekerke. Het landschap rondom de Plompe Toren oogt vredig en veilig,
maar ooit was dat heel anders. De toren was honderden jaren geleden het
middelpunt van het welvarende dorp Koudekerke, gelegen aan de Oosterschelde.
Het dorp verdween, alleen de toren hield stand. Na een kwartiertje verder te hebben gefietst komen we bij de Uitkijktoren Zuidkaap die we even beklimmen om van het uitzicht te genieten. We gaan weer verder en komen bij het havenhoofd van Zierikzee. We hebben prachtig uitzicht op de Zeelandbrug. Ook zien we in de verte Zierikzee al waar we om 13.30 uur arriveren op het Havenplein.
We gebruiken de lunch bij
Eetcafe Marktzicht. Ook hier kunnen we lekker op het terras zitten. Na de lunch lopen we een stukje in de richting van de oude haven. Dat is zeker de moeite waard want we passeren hele mooie, oude panden met karakteristieke gevels. Ook de Sint-Lievensmonstertoren is een bezienswaardigheid die we op de fiets passeren als we weer op weg gaan. We fietsen weer het wijde Zeeuwse land in. Er staat weer een stevige wind en hebben nu het meeste de wind tegen. Desondanks arriveren we rond de klok van 16.00 uur weer in Serooskerke bij onze auto.
We hebben de afgelopen dagen 198 kilometer gefietst. Het weer was dik in orde al waaide het zondag en maandag best wel. Om te fietsen via knooppunten was voor ons de eerste keer en is goed bevallen. Zoals eerder vermeld ontbrak 1 bordje wat te verwaarlozen is op zo'n afstand.