vrijdag 6 september 2019

OBK 100 JAAR 

In 2019 bestond OBK 100 jaar. Dat houd in dat de vereniging is opgericht op 20 mei 1919. Dit heugelijke feit is op grootse wijze in 2019  gevierd. 


Zaterdag 19-01-2019 Nieuwjaarsconcert:

Het begon allemaal tijdens het nieuwjaarsconcert op 19 januari in het atrium van de Wilhelminahof. Daar werd het nieuwe jaar maar ook het jubileumjaar ingeluid met een spetterend concert samen met het B-orkest. Vele mensen hadden de moeite genomen om dit heugelijke feit met ons mee te maken.
OBK bracht onder andere het prachtige Song of Hope ten gehore en aan het eind van het concert hebben we samen met het publiek geproost op het nieuwe jaar op de klanken van Happy NewYear, waarbij ook de leden van het B-Orkest waren aangeschoven.

Donderdag 20-06-2019 Receptie en huldiging jubilarissen:

Op 20 juni begon Feestweekend van drie dagen.De activiteiten vonden allemaal plaats op het sportcomplex van voetbalvereniging BZC aan het Veer. De donderdag was ingeruimd voor een receptie waarbij iedereen die OBK een warm hart toedraagt uitgenodigd was. De kantine van het Veer was tot aan de laatste plaats bezet.
Er waren maar liefs 19 jubilarissen waarvan hieronder een foto en de namen.


Achter van L/R: Teun Versteeg(50), Sjanie Bambacht(50), Karel van Dee(25), Jose ten Hagen(25), Leon Vliex(15 jaar dirigent bij OBK), Rhodee Spiering(12,5), Bianca de Vries(12,5), Anneke Tromp(50), Herman van Veen(40), Willy Theuns(40)Onder: Dick van Daalen(60), Ellen van Dalen(25) Gera van Dalen(12,5), Rolf Wildemans(12,5), Kirsten Oudmaijer(25), Arien Versteeg(12,5), Carolina Mc Cormack(25)Midden: Hemmie van Veen(65) en Wim van Dalen(50)

De avond verliep bijzonder gezellig en één voor één werden de jubilarissen naar voren geroepen door de voorzitter en werd hij door hem toegesproken en kreeg hij van een afgevaardigde van de muziekbond een herinnering-speld op gespeld. Ik dus voor het feit dat ik 50 jaar lid van de vereniging was. Als je 50 jaar lid bent van een vereniging heb je al heel wat meegemaakt met de vereniging en ik vond het de moeite waard om dit te delen met de aanwezigen in de zaal. Nadat de laatste jubilaris was gehuldigd, Hemmie van Veen voor maar liefs 65 jaar lid, heb ik het woord genomen en een speech te beste gegeven. Ik heb 50 jaar de revue laten passeren, ouwe koeien uit de sloot gehaald, anekdotes verteld en muziekfragmenten en foto's van reeds lang vervlogen tijden laten horen en zien. In de link vind je de tekst van deze speech.

SPEECH

Vrijdag 21-06-2019 Maestro concert:
De vrijdagavond was ingeruimd voor een Maestro-concert. Maestro is een populair programma op TV waarin bekende Nederlanders een symfonie-orkest dirigeren. Het is de bedoeling dat in ons geval 4 min of meer Bekende Brakelaren OBK gaan dirigeren. Moet een succes worden. Al vanaf begin van het jaar zijn de deelnemers aan het oefenen in huis Brakel met Leon en Herman om het dirigeren een beetje onder de knie te krijgen.

Maar voorafgaande aan het Maestro concert is er eerst nog een gezellige Pub-quiz in de kantine van BZC. Ook nu weer was de kantine tot de laatste stoel bezet.


Op het hoofdveld van BZC is een prachtig podium neergezet waar de happening plaats gaat vinden. Compleet met Videowall, licht en geluidseffecten. Alles is in gereedheid voor twee dagen prachtige entertainment.Het is allemaal in de buitenlucht dus dat is een gok maar ondanks dat het een beetje fris is is het toch prachtig weer voor deze avond.

De deelnemers van de Maestro zijn BB-ers zijn:
-Cornelis van Dalen
-Trijnie van Dijk
-Christiaan van de Vegt
-Ester Vroeg
Zij gingen de muzikale strijd met elkaar aan om de felbegeerde titel "Maestro van Brakel" De jury die avond bestond uit oud dirigent Arnold Wensink, oud lid Wim Baijense en onze eigen dirigent Leon Vliex. Het werd een memorabele avond waar heel veel publiek op af was gekomen. De Maestro's hebben het serieus aangepakt en doen hun uiterste best om een goed resultaat neer te zetten.
Het was geweldig om met de Maestro’s  samen te werken. We hebben veel lol samen gehad! En het was mooi om te zien hoe ze keer weer flink gegroeid waren en de muziekstukken steeds beter beheersten en begrepen. En dat ook aan ons duidelijk konden maken. Soms met meer dan alleen dirigeren! En dan de uitslag. De winst ging naar Trijnie van Dijk.  Met een geweldig mooie, rustige en muzikale uitvoering van "The Mission" en een lekkere vlotte "A brand new day" haalde zij de hoogste punten. Maar ook het geweldige, zelfverzekerde optreden van Cornelis met  "Indiana Jones" zal nog lang in ons geheugen staan. Wat een passie. Hij werd uiteindelijk, met een klein verschil, tweede. Maar ook grote bewondering voor Ester en Cristiaan die de derde plaats deelden. Ga er maar aan staan: Moment for Morricone was het lastigste stuk om te dirigeren. Erg knap gedaan Esther, met al die tempo wisselingen! En ook Stars Wars was geen makkie. Top Christiaan!

Zaterdag 22-06-2019 Promconcert
Zaterdag moet de klapper worden. Naast de muziekstukken voor het Maestro concert hebben we ook een heel programma ingestudeerd voor het Promconcert. Ook het B-orkest geeft acte de presense. Met een mooi programma trappen ze de avond af. Ze brengen voor de jeugd aansprekende muziekstukken ten gehore zoals: Pirates of the Caribbean, Shape of you, Shake it off en Uptown Funk met DJ Cor. Prachtig.

Daarna is het de beurt aan het A-orkest. En meteen bij het eerste werk is het al vuurwerk met het spetterende Rock Fantasy. Maar daar is meteen al een verhaal bij. Wat wil het geval. Rock Fantasy is opgebouwd uit vier thema's en eindigt met het alom bekende Hey Jude van de Beatles. Het geval wil dat het laatste thema begint met een solo voor Schuiftrombone en Klokkenspel. En daar zit de crux. Toen dit stuk voor de eerste keer tijdens de repetities op de lessenaar verscheen komt Arién (slagwerk) naar mij (schuiftrombone) toe met de mededeling dat hij en ik deze solo voor onze rekening moeten nemen. Ik ben dan wel niet gewent solo te spelen maar in dit geval was ik meteen laaiend enthousiast. Wat wil je nog meer. Allebei jubilaris en dan als vader en zoon deze solo spelen, prachtig toch, Dat betekend wel dat ik mijn uiterste best moet gaan doen om deze solo in te studeren. Maar goed, de repetities vorderden en ik moet zeggen de solo ging steeds beter zodat tegen dat het jubileumweekend naderde het stuk op een akseptabele wijze ten gehoren gebracht kan worden.
Het concert nadert en op een gegeven moment komt Arién naar mij toe met het een voorstel. Hij stelt voor om tijdens de solo van instrument te wisselen en te doen alsof we echt dit van plan zijn (dat zou kunnen want daar is in het stuk gelegenheid voor). Ik vind het een prachtig plan maar heb toch zo mijn bedenkingen. Ik stem in maar zeg dat we het eerst met de dirigent moeten bespreken maar daar is Arién op tegen want dan vind hij het toch niet goed zo zegt hij. Daar zit wat in dus vooruit dan maar. De generale repetitie is op zaterdagmiddag en onze solo gaat prima, het wisselen van instrument bewaren we voor vanavond.. Na de generale komt Arién weer naar mij toe met een nieuw voorstel. Volgens hem moeten we aan de andere kant van het podium gaan staan zodat het publiek on s beter kan zien. Daar zit wat in maar ik zeg dat we dat eerst even met Leon moeten overleggen. Ook dit wordt weggewuifd met dan vind ij het toch niet goed. Dus hebben we onze instrumenten aan de andere kant van het podium neergezet.

Om 20.00 uur is het zo ver. Na de benodigde openingswoorden wordt Rock Fantasy wordt ingezet. Ik wacht aan de zijkant van het podium op onze beurt, dat duurt nog even want het is een behoorlijk lang stuk. Maar uiteindelijk is het zo ver. De solo nadert en Arién komt van het podium af en we lopen naar onze plek aan de rechterkant van het podium. Vlak voor we in moeten zetten kijkt Leon over zijn linker schouder naar de plaats waar we zouden staan maar hij ziet daar niet. Dit bezorgt hem bijna een rolberoerte, zal hij later zeggen. Dan klink vanaf de ander kant onze solo en waarempel de solo gaat naar behoren. Het toneelstukje met het wisselen van de instrumenten gaat ook goed, hilariteit alom. We nemen een welgemeend applaus van het publiek in ontvangst. Daarna nemen we onze plaatsen weer in in op het podium voor het vervolg van het concert.

Hier kun je de video bekijken.


]


We hebben speciaal voor vanavond 4 zangers binnen onze gelederen nl. Rosanne, Robert en Gijs en Esmee). Het wordt een geweldige avond, zowel voor het publiek als voor de muzikanten. We spelen meezingers van Guus Meeuwis en André Hazes waarbij Gijs Vervoorn de zang voor zijn rekening neemt. Maar ook muziek van Morricone en een geweldige medley met Nederlandse Rocknummers van Earth and fire en Golden Earing. Eén van de hoogtepunten van de avond was toch wel het optreden van Esmee met haar vertolking van het liedje Valerie van Emy Winehouse. Ze deed dit met zoveel overtuiging en enthousiasme dat aan het eind een staande ovatie haar ten deel viel. TOP ESMEE!!!!!, we zullen dit niet gauw vergeten.
Het concert is precies om 00.00 uur afgelopen. We hebben er dan ruim 5 uur muziek en entertainment opzitten en dat wordt buitengewoon gewaardeerd door het publiek. Het is echt een avond om nooit meer te vergeten en er wordt nog lang over nagepraat in Brakel.Vrijdag 13-12-2019 Galaconcert in de Hervormde Kerk van Brakel.

Het laatste onderdeel van ons jubileumjaar vind aan het eind van 2019 plaats in de Kerk van Brakel. Daar zal op vrijdagavond een Galaconcert plaats vinden. We hebben weer hard gestudeerd op een groot aantal nummers. We hebben gekozen voor muziek die in deze tijd, het is bijna Kerst, passen een een stemmig programma samengesteld. De Kerk is prachtig uit gelicht met speciale spots.
Ook het geluid is goed verzorgd. Alles is er klaar voor om een prachtige avond te worden. En dat gebeurd ook

Het B-orkest trapt ook deze avond af met een aantal Kerstliederen die iedereen kent. Ze krijgen veel bijval van het publiek.

Het A-orkerst opent met het mysterieuze en opzwepende werk The Awakening wat prachtig klinkt in de Kerk. We spelen ook een aantal werken met koor Haeel Imanoe zoals o.a. You raise me up, met solist Wim van Kuijk. Dat wordt zeker gewaardeerd door het publiek wat massaal is opgekomen. Waar iedereen kippenvel van krijgt is de uitvoering van de prachtige muziek uit de film Schinler´s List. OBK begeleid de nog jonge violiste Marijke van der Drift. Het was een prachtige uitvoering, heel indrukwekkend.

Ook hebben we nog een keer the Mission uitgevoerd. Speciaal hiervoor was Trijnie, winnares van de Maestro's, naar Brakel gekomen om dit stuk nog een keer te dirigeren. Geweldig. En dan was er nog de uitvoering van het schitterende stuk Song of Hope met de solisten Herman en Karel. Dit was ook één van de hoogtepunten van de avond. Verder kwamen stukken voorbij als, Abide with me en Anthem met zang van onze eigen Robbert.
Iedereen kan terug zien op een buitengewoon mooie avond waar iedereen muzikaal verwent is. Een waardige manier om het jubileumjaar af te sluiten.

    Geen opmerkingen: