dinsdag 14 juli 2020

DEVENTER

Woensdag 8 juli 2020 Deventer
.

We hebben 2 nachten in een B&B geboekt. Eén in Deventer en eentje in Nijeveen. We rijden rond half elf, in de stromende regen, weg. We zeggen nog tegen elkaar, dat het nooit een hele dag regent. Maar niets is minder waar zal vandaag blijken.  Om pakweg 12.00 uur komen we aan bij huize de Worp. Ons verblijf voor de eerste dag en nacht.  We worden ontvangen door Gerrit Komen die ons gastvrij met een kopje koffie verwelkomt.  Hij legt ons e.e.a. uit over Deventer, waarbij het lijkt of hij een sketche op gaat voeren.  Gelukkig zegt hij er meteen bij dat het maar een kwartiertje duurt. Maar goed,  hij weet het leuk te brengen.  We zitten in de nok van het pand.  Als we onze koffers boven gebracht hebben vertrekken we naar het voetveer, dat hier vlakbij is en varen mee naar de overkant.  Daar lopen we rechtstreeks de oude Hanzestad Deventer in.  We waren van plan om een stadswandeling te maken maar omdat het blijft regenen komt daar weinig van terecht.  Wel bezoeken we de Lebuinuskerk. Een prachtig eeuwenoude kerk.  

LEBUINUS

De Engelse missionaris Lebuïnus stak in 768 de IJssel over met het oogmerk de Saksen te bekeren. Hij bouwde op een rivierduin nabij een nederzetting aan een natuurlijke haven de eerste houten kerk.In de negende en tiende eeuw was Deventer in verband met de veroveringen van de Vikingen langs de grote rivieren lange tijd de residentie van de bisschop van Utrecht. Ook in latere eeuwen behield de kerk een belangrijke status binnen het bisdom. De bisschop had een residentie pal ten noorden van de kerk.

Bisschop Balderik bouwde in de tiende eeuw ter plaatse de eerste kerk van steen. In 1040 gaf bisschop Bernold opdracht voor de bouw van een grote romaanse basiliek. Aan de kerk was een zelfstandig kapittel met een eigen proosdij verbonden en twintig kanunniken. In 1235 en 1334 werd deze Maria- en Lebuinusbasiliek door brand verwoest.

We lopen verder door het oude centrum.  Heel veel aparte winkeltjes kunnen we bewonderen.  Er is van alles te koop,  van curiosa tot tweede hands boeken.  Ook komen we langs het Charles Dickens museum.  Daar is Deventer beroemd om.  Iedere Kerst wordt er een Charles Dickens festijn gehouden.

Het Dickens Festijn is een jaarlijkse activiteit in de Overijsselse stad Deventer. Dit tweedaagse evenement wordt op initiatief van buurtbewoners en middenstanders sinds 1991 gehouden in het weekend voor Kerstmis in het middeleeuwse Bergkwartier, deel van de oude binnenstad van Deventer. 

We gaan voor de lunch bij st. Maxime naar binnen.  Een gezellig lunchcafe waar we heerlijk kunnen eten. Als we weer veder gaan komen we ook langs het stadhuis van Deventer.  Een modern pand met daarin allemaal vingerafdrukken van 2000 Deventernaren. Heel apart.

's Avonds eten in een Italiaans restaurant "de Keizerskroon". Op aanraden van Gerrit. Hij heb niets te veel gezegd,  want het eten is er voortreffelijk.  De dag zit er bijna op en we varen met het voetveertje weer terug naar ons onderkomen. Geen opmerkingen: