maandag 6 juni 2022

Zaterdag 28 mei 2022 Duinwandeling bij Katwijk aan Zee [voor route klik hier]

Na een kraambezoek bij kennissen in het mooie Voorburg zijn we rond de klok van 13.00 uur in Katwijk aan Zee. We parkeren de auto vlak bij het begin van de wandelroute. We koppelen twee routes door de duinen aan elkaar: de Duinrooswandeling (4.900 meter) en de Kattukse Duinroute (4.265 meter). Onder een van Ruysdael-lucht beginnen we aan de wandeling. We merken meteen al dat dit gebied erg geliefd is bij de fietser en dan met name de wielrenners. Maar daar hebben wij, als wandelaars, geen last van want er is een apart pad voor de wandelaars. We komen langs de strandcamping de Zuidduinen en lopen zo het mooie duinengebied in. Rechts van ons kunnen we een hoge duin oversteken om bij de zee te komen maar dat doen we nog niet. Dat doen we pas bij de volgende gelegenheid. Daar gaan we naar rechts de duin op door het mulle zand. Na enig geploeter bereiken we toch de duintop (Blinkert), en hebben een wijds uitzicht over de zee. In de verte zien we Scheveningen liggen. We oefenen nog even met een groepje Egyptenaren om Scheveningen op de juiste wijze uit te spreken. Maar wat blijkt, zij hebben hier helemaal geen moeite mee en spreken het met een harde "sch" uit. Zij hebben in hun taal heel veel klanken die op "sch" lijken.
We kijken ook uit over een groot gedeelte van het duingebied waar we nog door heenkomen.
We dalen weer van het duin af en vervolgen ons pad. We zien hier ook de Anemoon bloeien. Als we bij een bankje komen nemen we hierop plaats om ons meegenomen brood op te eten.

Een Zeemeeuw houdt ons nauwlettend in de gaten of we een hem een stukje brood toe zullen gooien. Ik besluit het niet te doen, want ik loop liever niet het risico dat er in een mum van tijd honderd van zijn maatjes arriveren om ons te belagen.
We vervolgen onze weg en komen langs een paar plassen, de zogenaamde oude en de nieuwe plas. We stoppen bij de nieuwe plas om foto's te maken. Daar is ook een uitkijkpunt waar je de foto's kunt schieten.  Wij hebben pech, er zijn op dit moment niet veel vogels dus dat is jammer. Dus gaan we weer verder. We komen langs de Vlaggeduin.  Dat is zowaar het hoogste punt van Zuid-Holland, 37 meter boven NAP. Op de top staat de koepelbunker die uit de WOII stamt. Na nog een stukje mooi natuur gebied met historische Akkerlandjes komen we weer in de buurt van de  camping en zijn we al weer aan het eind van de route. Hier lopen we ook nog even de duin op om van de zee te genieten. Dan is het nog een klein stukje naar de parkeerplaats. Maar eerst lopen we nog naar de boulevard van Katwijk. Daar nemen we nog een lekker soft-ijsje en dan zit deze wandeling er ook weer op.
Geen opmerkingen: