maandag 6 juni 2022

Maandag 6 juni 2022 Tweede Pinksterdag 
Breuken en bekenroute Nistelrode [voor route klik hier]

De weersvoorspellingen beloven niet veel voor deze dag, maar toch wagen we het erop om vandaag een niet al te lange wandeling te maken. We rijden na de koffie richting Nistelrode waar bij natuurcentrum de Maashorst een aantal fraaie wandelingen beginnen. Eén daarvan is de Breuken en bekenroute.

  • Dit bijzondere, 4000 ha grote natuurgebied met bos, heide, stuifduinen, beek - dalen en vennen, ontstond honderdduizend jaar geleden. In deze tijd kwamen er breuken in de aardkorst; delen van die aardkorst werden omhoog geduwd. De hoger gelegen delen heten horst en daar komt de naam Maashorst vandaan. Deze route gaat over breuken in de aardkorst, de relatie met het beekdal van de Grote Wetering en over het unieke verschijnsel dat hier het gevolg van is: de wijst - gronden.
Zoals gezegd begint de wandelroute van 8 km bij het natuurcentrum de Maashorst. Dit centrum is het start- en informatiepunt voor alle natuurgerichte activiteiten in De Maashorst.
De route loop meteen al door mooie bossen en paden en we komen van alles te weten over het landschap dat hier in de loop van de eeuwen is ontstaan. 

De route is aangegeven met rode paaltjes. 
Je moet soms goed opletten want vanwege het hoge gras kunnen ze hierin nog weleens schuil gaan. Uiteindelijk is de route goed te volgen.
Het weer valt alles mee, in vergelijk er is voorspeld. Het landschap is zeer afwisselend. Het ene moment lopen we in dicht bos en het andere moment in het open veld. 

Geen opmerkingen: