maandag 6 juni 2022

Donderdag 26 mei 2022 - Hemelvaartsdag - Smokkelaarsroute bij Strijbeek [voor route klik hier]

Het is Hemelvaartsdag 2022 en het weer is redelijk. Om een mooie wandeling te maken is het zelfs heel goed weer. We rijden met de auto richting de Belgische grens waar we bij restaurant het Smokkelaartje (Strijbeek) parkeren. We starten om 14.00 uur met de wandeling.

  • Jarenlang waren er in de omliggende bossen van Strijbeek smokkelaars uit België en Nederland actief. Deze wandelroute neemt je mee in hun voetsporen. Het smokkelpad loopt langs het Goudbergven naar het Belgische natuurgebied Den Elsakker. Al in het Goudbergven ervaar je tussen de heuveltjes, eiken en dennen de geheimzinnige sfeer die rondom het smokkelen hangt. De route neemt je mee langs het Patersmoer, een ven dat jarenlang verboden terrein is geweest.


We komen meteen al langs een mooi punt. Aan onze rechterhand zien we een ven liggen. Dat is de Patersmoer. Een mooi stukje natuur wat verholen ligt in het natuurreservaat de Goudberg. We lopen over mooie paden die dan weer door het bos gaan en dan weer over vlakke velden. De route is aangegeven door paaltjes met een plaatje van een smokkelaar. Al snel passeren we de grens. De Strijbeeksche Beek vormt de grens tussen Nederland en België. Ook vinden we hier een grenspaal wat niets anders voorstelt dan een rechtopstaande steen.Weer wat verderop passeren we een Bijenhotel. Interessant is het om te zien hoe sommige gaten al dichtgemetseld zijn.

We komen langs een prachtig pad met aan één kant een rij Knot-willigen wat een mooi plaatje oplevert. We zien nog net in de verte een Haas wegspringen.Dan komen we langs een Kapelletje. Het Heilig Hart Kapelletje in de Elsakker met een gedenksteen in de kapel. Deze herinnert aan het huwelijk tussen Lauwers en Dupret in 1920.
Inmiddels komen we weer in de buurt van de grens en steken die via een bruggetje over de Strijbeeksche Beek weer over. Het is er heerlijk rustig en het weer is zoals al eerder vermeldt uitstekend. We komen nog over een mooi bospad en zijn zo langzamerhand weer bij het beginpunt aangekomen. Dat levert toch nog een klein probleempje op als we een bordje missen dat ons naar het Smokkelaartje leidt. Uiteindelijk lopen we zo'n 2 kilometer extra maar dat is geen straf want de omgeving is er prachtig. Als we tenslotte bij het restaurant arriveren nemen we er plaats op het terras waar we nog een drankje nuttigen alvorens we weer richting Brakel rijden. 

Geen opmerkingen: