woensdag 18 augustus 2021

Vakantie 2021 Lermoos

 

Dinsdag 27 juli 2021

Brakel  - Lermoos
Na een jaar overgeslagen te hebben is het plan om dit jaar toch weer naar Oostenrijk  op vakantie te gaan. Om niet te noemen redenen in deze blog, gaan we naar een compleet ander gebied waar we nog niet geweest zijn. En wel het Zugspitze-gebied naar het plaatsje Lermoos. We logeren er in haus Andrea.

De wekker staat op 5.00 uur en zoals gewoonlijk zijn we in 45 minuten vertrekklaar. We rijden via Venlo  de grens over en moeten via een andere weg dan we gewend zijn. De A61 is afgesloten doordat die deels is weggespoeld na de watersnoodramp  van een week geleden.  Dus nemen we nu de A3 en moeten wel door Keulen. Maar het valt allemaal best mee en kunnen goed doorrijden.  We komen nu natuurlijk ook niet via Kloblenz, waar we altijd plegen te stoppen bij Rastätte Moselblick. We rijden nu via Stuttgart en Ulm en komen zo uit bij de Fernpaß. Halverwege de paß is de afslag naar het Zugspitze-gebied. We arriveren om 16.15 uur bij Haus Andrea op Widum 7 in Lermoos. We kunnen er meteen in want de sleutel ligt voor ons op de afgesproken plaats. We hebben een prachtig appartement met een mooi terras. We hebben een schitterend uitzicht op de Zug-spitze die er indrukwekkend uitziet.
's Avonds komt Elize, de eigenaresse even kennis maken en het een en ander uitleggen. Zij is Nederlandse. Na een uurtje te hebben gerust drinken we nog een bakje koffie en lopen daarna het dorp in om even te rond te kijken. Om half negen begint het  Platz-concert hadden we gezien dus lopen we richting de Kerk waar vlakbij het Platz-concert plaats vindt. We gaan er eens lekker voor zitten. De BMK-Lermoos heeft een eenvoudig programma ingestudeerd.  Het blijft bij een marsje, polkaatje, en walsje. Maar wel leuk en gezellig hoor. Denk hierbij aan de Marketenzers met hun glaasjes obstler.  En ze hebben het goed voor elkaar. Een prachtig cultuur-centrum met bibliotheek, school en een aangrenzend muziekpaviljoen. Om jaloers op te worden.

Woensdag 28 juli 2021
Drei seen runde [voor route klik hier]
Uiteraard hebben we eerst uitgeslapen. Daarna op ons gemak ontbeten, koffie gedronken  en daarna  pas op pad gegaan. We stappen in de auto en rijden richting de Weißensee om de Drei seen runde te lopen.


Net als het hele reliëf op de vallei van de Fernpass zelf, werden de drei seen  ongeveer 4.100 jaar geleden gevormd door een enorme aardverschuiving. In de depressies tussen de aardverschuivingsheuvels werden vervolgens de Fernpass-meren gevormd door de instroom van oppervlakte- of bronwater.

We parkeren onze auto en hup de bergschoenen aan en op weg. We komen eerst langs de Weißensee. Het is een makkelijk pad met regelmatig zicht op de See. Het is nog droog maar voor hoelang nog? We komen bij een pad wat omhoog loopt en volgen de bordjes. Maar wat later blijken zal klopt dit niet helemaal. Als we een stuk verder zijn staan de bordjes die we moeten volgen in tegengestelde richting. We besluiten op goed geluk richting de Fernpaß te lopen en dan kijken waar we uit komen. We komen uiteindelijk bij het restaurant boven op de paß uit. Daar vandaan is het nog een half uurtje naar het restaurant Zugspitze-blick. Dus lopen we weer verder. Daar aangekomen blijkt het woensdag-ruhetag te zijn.
Van armoede hebben we toen maar in het kioskje er naast twee bolletjes een doosje pringels en een mars gekocht om wat binnen te krijgen. Niet dat we om kwamen van de honger want we hebben vanmorgen stevig ontbeten. Intussen lopen we al een uur in de regen. We hebben voor het eerst dit jaar speciale capes bij ons die je over je hoofd aantrekt en ook over de rugzak past. Best wel ideaal maar we zien er uit als weggelopen "Quasimodo's" uit de film "de klokkenluider van de Notre Dame". We rusten een klein uurtje uit en gaan dan weer verder op pad. We hebben zeker een uur om gelopen want we hadden al lang bij de tweede See, de Blindsee, moeten zijn. Dat is nu nog een half uur lopen. Er loopt een mooi pad langs de Blindsee dat ook nog een stukje omhoog gaat en dan hebben we mooi uitzicht op de See. Daarna volg, na een half uur de derde See, de Mittersee. Dit is de kleinste See maar ook mooi hoor. Jammer dat het nog steeds regent en bewolkt is want bij zonnig weer kan je je voorstellen hoe mooi het  is. Als we de Mittersee gepasseerd zijn is het nog een half uur lopen naar de parkeerplaats waar onze auto staat. We hadden min of meer het idee om deze wandeling als inloopwandeling te beschouwen, maar we zijn toch al flink aan de beurt geweest. We hebben er ruim 14 kilometer en iets meer dan 5 uur op zitten.

Donderdag 29 juli 2021
Seebensee [voor route klik hier]

De Seebensee is een natuurlijk hoogbergmeer op 1.657 meter hoogte, ten zuiden van Ehrwald in de Mieming Range. Het wordt omringd door de Vorderer Tajakopf in het oosten, de Vorderer Drachenkopf in het zuiden en de Ehrwalder Sonnenspitze in het westen.

De tocht naar de Seebensee, zie hierboven,  staat voor vandaag op het  programma.  Het is schitterend weer als we op staan en dat zou ook zo blijven volgens de weerberichten.  We zorgen dat  we ruim op tijd richting Ehrwald rijden met de auto. Daar parkeren we op een immens groot parkeerterrein en trekken de bergschoenen aan.  We gaan met de kabelbaan omhoog naar de Ehrwalderalm. Daar drinken we eerst een bakje koffie voor we op pad gaan. Na de koffie gaan we op pad. Het is een prachtig gebied waarin we lopen en hebben heel te tijd zicht op het Zugspitze-massief. Erg indrukwekkend. Maar ook de bergen om ons heen mogen er zijn. De Vorderer Tajakopf en de Vorderer Drachenkopf torenen hoog boven ons uit. Het eerste stuk gaat via een breed pad waar ook de mountainbikers zich uit kunnen leven. En dat merken we, we worden door hele hordes ingehaald. Op een gegeven moment splitst het pad zich in een pad voor wandelaars en voor bikers. Het is echt prachtig en fijn dat het zulk heerlijk weer is.
We komen langs de Seebensee-hutte. Die lopen we voorbij en komen dan bij de Seebensee. Het is er prachtig. We trekken de schoenen en sokken uit  om even lekker de voetjes af te laten koelen. Heerlijk. Na een korte pauze is het de bedoeling om door te lopen naar de Coburger-hutte maar als we eenmaal op weg zijn besluiten we dit toch maar niet te doen. We willen de boel niet forceren. Dus lopen we terug naar de Seebensee-hutte om daar wat te eten. Het wordt een Knödelsoepje, héérlijk.  Na een klein uurtje te hebben gerust is het weer tijd om verder te gaan. We gaan via een andere weg terug dan we gekomen zijn. Dat is ook een mooi aangelegd pad. We komen nog langs een uitkijkpunt waar we een prachtige blik hebben op het dal. We zien Lermoos in de verte liggen. Dan is het nog ongeveer drie kwartier lopen naar de Ehrwalderalm waar we nog een heerlijke coupe ijs nemen. Daarna is het tijd om weer met de  kabelbaan af te dalen. Het was een prachtige tocht en doordat het zulk mooi weer was maakte dat het alleen nog mooier.Vrijdag 30 juli 2021
Zugspitze en wandeling naar Gamsalm.
1. Zugspitze

Het ziet er voor vandaag uit dat het mooie weer nog een dagje aanhoudt. Dus een mooie dag om naar de Zugspitze te gaan. We hoeven niet zo vroeg weg want we willen toch maar een uurtje boven te blijven en daarna een lichte wandeling  maken naar de Gamsalm dat vlakbij in de buurt is van het talstation van de Zugspitze.  Dus eerst drinken we nog een bakje koffie en rijden daarna naar Ehrwald waar we omhoog gaan met de gondel.
 Er gaan twee liften omhoog, eentje aan de Oostenrijkse kant en eentje aan de Duitse kant. Wij gaan uiteraard vanuit Oostenrijk.  We zijn om ongeveer elf uur boven. Daar is een gigantisch gebouwencomplex verwezenlijkt in de loop der jaren. In eerste instantie deed het dienst als weerstation. Nu is het ook een toeristische attractie. Het is wel wat bewolkt maar we hebben mooi uitzicht op de diverse platforms.  We zien de Eibsee beneden prachtig  liggen. Ook kunnen we Lermoos zien liggen. Er is een mogelijkheid om het laatste stukje naar het wetterkreuz te klimmen van de Zug-spitze maar daar staat een rij om doorgelaten te worden, dus dat hebben we maar niet gedaan. Na een uurtje hebben we het wel gezien en gaan met de gondel naar beneden. Als je éénmaal in dit gebied bent moet je wel op de Zugspitze geweest zijn,  maar een eventuele volgende keer zouden wij het niet meer doen.2. Gamsalm [voor route klik hier]
Als we weer beneden zijn lopen we naar onze auto. Daar kleedt Irma zich om, zij heeft een lange wandelbroek aangetrokken,  want ze hebben ons bang gemaakt dat het boven op de Zug-spitze enorm koud zal zijn, maar dat viel reuze mee. Ik heb in ieder geval gewoon de wandelkortebroek aan gehad en dat ging prima. Wel even een vest aan gehad.
Het is een lichte wandeling hoor die we vandaag nog doen. Het eerste stuk gaan we eindje omhoog tot we bij een splitsing komen. Daar gaan we rechtsaf  en we lopen meteen in de prachtige natuur. Ook hier weer een prachtig aangelegd pad dat door het wald gaat. Om ons heen alleen maar natuur en rust. Na een half uurtje komt de Gamsalm in zicht. Daar nemen we plaats op het terras en even later zitten we aan een heerlijke Bretll-jause.
 Heerlijk. Na een verdiende rustpauze gaan we weer verder.  We kijken nog even bij de speicher-see die vlakbij is en dan wandelen we weer verder. Ook nu weer rust en natuur.  Na een ruim uur zijn we weer terug op het park van de Zug-spitze.  Daar whatsapp-bellen we even met Anneke die met Grietje bij Ariën is en kunnen zo wat van de omgeving laten zien.
's Avonds  hebben we in Lermoos gegeten. We vinden een leuk tentje en nemen plaats op het overdekte terras. Het ziet er allemaal gezellig uit. Totdat het begint te regenen en te waaien. We hebben net onze Tiroler-spieß en Grillteller voor ons staan. De pommes waaien van onze borden. Gelukkig kunnen we de maaltijd binnen voortzetten. Het was heel lekker.Zaterdag 31 juli 2021
Grubigstein [voor route klik hier]
Vandaag hébben we twee opties. Of een klamm bezoeken in de buurt van Garmisch-Partenkirchen of met de Grubigstein-bahn omhoog en dan zien wat er te beleven valt. Daar in de klamm een
 mondkapjes-plicht is hebben we snel besloten. Het wordt de Grubigstein-bahn. We zijn om kwart voor elf bij het Talstation. In twee secties gaat het naar boven. Daar is het flink koud dus maar even de vesten aan. We gaan proberen om via de Wolfratshauser hütte te lopen en dan in ieder geval door naar het Mittelstation. De Wolfratshauser hütte hebben we binnen een uur bereikt. Het weer is bewolkt maar we kunnen genoeg van ons af zien, zodat we toch mooi zicht hebben richting het dal. Het is etenstijd dus we nemen allebei een te dure tosti. We rusten nog even en gaan daarna weer op pad.  Via een bospad gaat het nu. Mooi aangelegd hoor. Het is een uur lopen  naar het Mittelstation en dat halen we precies. Daar drinken we koffie met apfelstrudel met een flinke toef slagroom. Dan overleggen we wat we zullen doen, of met de lift naar beneden of naar beneden lopen.  We besluiten voor het laatste. Dit is ook nog een uurtje lopen. Via een makkelijk pad gaat het nu en zo bereiken om ongeveer half vier weer Lermoos. Weer een welbestede dag.Zondag 1 augustus 2021
Ehrwalder alm en Garmisch-Partenkirchen.

Het regent pijpenstelen dus we blijven in bed liggen tot 10.00 uur. We hebben nog bolletjes van eergisteren maar als je die in de broodrooster doet zijn ze nog prima te eten. Na de koffie gaan we eens plannen maken, of en of we wat gaan doen vandaag.  Het is momenteel even droog en we besluiten om naar de Ehrwalderalm te rijden en daar met de gondel omhoog en daar wat te gaan eten. We zijn om 13.00 uur boven en gaan snel het restaurant in waar het heel gezellig is. We bestellen allebei een portie Kaiserschmarren en laten het ons goed smaken. Daarna weer naar beneden met de gondel. Daar besluiten we om nog  een ritje te maken met de auto richting Garmisch-Partenkirchen.  Er loopt een mooie weg daar naar toe. Het is inmiddels ook weer gaan regenen. We rijden richting het Olympisch stadion waar de ski-schans zich bevindt. 
Olympische Schans
 Daar willen we een paar foto's maken. We kunnen even op het parkeerterrein parkeren. Gelukkig is het weer even droog zodat ik op m'n gemak foto's kan nemen. Leuk voor het album zullen we maar denken. Daarna rijden we weer richting Lermoos. We horen net op de radio dat het weer morgen beter wordt en dan hopen we weer te gaan wandelen.


Maandag 2 augustus 2021
Lermoos-Häselgehr Wasserfall-Ehrwad-Lermoos. [voor route klik hier]

Na de koffie gaan we op pad. We vertrekken vanaf ons huisje en lopen richting het spoor waar we het Panorama-pad op gaan in de richting van Ehrwald. Er staat een vriendelijk zonnetje. We hebben prachtig zicht op de omgeving. Het pad is ook mooi aangelegd en goed onderhouden. Om de paar honderd meter is er een toestel om sportoefeningen te doen. Allemaal zo goed als nieuw. Aan het eind van het pad gaan we richting Garmisch-Partenkirchen, dan is het nog een half uurtje lopen naar de Wasserfall. 
Daar houden we even pauze en een fotomomentje. Hoog klettert het water boven ons naar beneden. Dan gaat het weer verder, nog een stukje richting Garmisch en steken dan de weg over en lopen we via de andere kant van de weg richting Ehrwald.  We komen, opnieuw via een prachtig pad, bij de St. Anna kapelle. 
Daar eten we ons meegenomen brood op, midden in de natuur en rust. Het is er geweldig.  Dan gaat het weer verder en komen in de buurt van Ehrwald.  Het begint licht te regenen dus doen we uit voorzorg de regen-capes maar aan. We lopen toch nog een beetje verkeerd maar dat mag de pret niet drukken. In Ehrwald aangekomen drinken we een bakje koffie op een terras. Het plan was om met de bus terug te gaan maar het lopen gaat zo goed dat we besluiten om terug naar Lermoos te lopen. Dat kan via de Loisachweg die langs het golfterrein loopt. Dat is nog een mooie weg die door het dal loopt. Na drie kwartier zijn we al weer in Lermoos. Omdat we wel een ijsje verdiend hebben, vinden we, nemen we er eentje, we zijn toch bijna thuis. Lekker hoor.

St. Anna Kapelle
Dinsdag 3 augustus 2021.
Hochfeldern Alm en Wasserfall-runde

Hochfeldern Alm. [voor route klik hier]

Het is vandaag zo'n beetje het zelfde weer als gister, wel wat frisser zodat we niet buiten het ontbijt nuttigen.  We zorgen dat we rond half elf bij de Ehrwalderalm-bahn zijn waar we voor de derde keer mee omhoog gaan. Boven drinken we eerst een bakje koffie. Daarna gaan we op pad. Het is een lichte wandeling van een uur, we wíllen het vandaag rustig aan doen. Het eerste stukje hebben we al een keer gelopen toen we naar de Seebensee gingen.  Maar al gauw splitst het pad zich en komen we op het pad dagt richting de Hochfeldern Alm gaat.
 We komen langs de Pest-kapelle. Daar houden we even pauze,  we zijn toch ruim op tijd. Vanaf het kapelletje is het nog een half uur lopen naar de hut. Dat halen we makkelijk. We vinden een plaatsje op het terras en bestellen wat te drinken en te eten. We laten de Gulasch-soep en de Bretll-jause goed smaken. Dan gaat het weer terug naar de Ehrwalderalm. We lopen nu via de ski-piste. Dat is een stukje korter als we gekomen zijn. Na een half uurtje zijn we dan weer terug bij de alm. We besluiten om met de bahn naar beneden te gaan om daar nog de Wassefallweg te lopen.Wasserfallweg [voor route klik hier]
Beneden bij Talstation bevindt zich deze weg. Het pad is speciaal aangelegd langs de Gaisbach en komt langs de Sebenwasserfall. Overal staan borden met uitleg over het stromende water en de Wasserfall. Erg leuk en zeker met mooi weer kan je je goed voorstellen hoe mooi het hier is. We lopen een half uurtje en het begint te regenen en te onweren. Dus lopen we gestaag verder, inmiddels met de regencapes weer aan. Jammer van de regen, want het is er erg mooi. Na een uurtje zijn we weer terug bij het begin. We gaan snel naar de auto en als de wiedeweerga naar huis. Toch een geslaagde dag.Woensdag 4 augustus 2021
Füssen

Het is, als dit bericht zit de schrijven, 4 uur in de middag en het is vandaag nog niet droog geweest. Dus hebben we besloten om vanmorgen na de koffie richting Füssen te rijden. Füssen heeft een mooie Altstad en dat willen we gaan bekijken. Het is iets meer dan een half uur rijden maar omdat de tunnel voor de grensovergang naar Duitsland een kwartier gesperrt is doen we ed wat langer over. We zijn om kwart voor twaalf in Füssen en parkeren de auto vlak bij de Altstad. We lopen op ons gemak door het stadje. Een paar winkeltjes in en ik scoor nog een super blits wandeloverhemd. We gebruiken de lunch bij Gasthof Moaze aan de Schranneplatz.
 Daarna brengen we een bezoek aan het Hohen Schloss en de Kapel die erbij hoort. Het is een prachtig oud gebouwencomplex. We hebben inmiddels genoeg gezien en willen ook nog even  in de richting van slot Neuschwanstein rijden omdat nog even te bekijken. We krijgen het wel even in het vizier maar het is er zo druk met auto's dat het uitgesloten is om even uit te stappen om even een foto te maken.  Dus draaien we om en rijden we weer richting Lermoos.


Donderdag 5 augustus 2021
Lermoos-Biberwier-Lermoos [voor route klik hier]
Het is zwaar bewolkt en amper droog. Toch besluiten we om vandaag nog een wandeling te maken. In ieder geval richting Biberwier en dan zien we wel hoe we verder gaan. Na de koffie vertrekken we, het is droog. We lopen richting Lermoos oberdorf richting de Kerk. Die bezoeken even van binnen. Het valt ons iedere keer weer op hoe goed onderhouden de Kerken zijn, waar je ook komt in Oostenrijk. We lopen via de Wachtersteig in de richting van Biberwier. Ook weer een prachtig pad en af en toe hebben we een prachtig  zicht op de omgeving. Het is hier schijnbaar de gewoonte om aan de voet van sommige bomen een soort van tafereeltje te maken met kleine poppetjes of diertjes. Dat hadden we ook al gezien in de buurt van Ehrwald. We komen ook nog langs de Ölberg kapelle. 

*************
De kapel is gebouwd in een gesloten nisvorm. Op de voormuur hangt een afbeelding - Christus op de Olijfberg - waarschijnlijk uit de zeventiende eeuw. Tot de jaren vijftig werd er elke Witte Donderdag-avond een rozenkrans gehouden.
*************

Aan het einde van het pad zijn we bijna in Biberwier.  Dat is een het derde dorp in de zg. Ehrwalder-bekken. Het is er heel rustig. Dit komt deels omdat de enige doorgaande toegangsweg er naar toe is afgesloten. Er is wel een mini-M-preiss waar we een paar broodjes en worstjes kopen. Die eten we op het Kerkplein op. Hoe klein is dit dorp, en toch een schitterend muziekpaviljoen waar iedere  vrijdag een Platz-concert gehouden wordt. 

We lopen weer terug in de richting die Lermoos via de Jacobsweg dat voor het grootste deel door de wiese gaat. We komen bij de Kerk van Leermoos-oberdorf uit waar we even op het plein een rustpauze nemen. We  besluiten om nog via Moosles Zauberwald richting ons appartement te lopen. Ook dit is weer een prachtig pad met om de zoveel tijd mooi aangelegde activiteiten voor kinderen.  Om ongeveer 15.00 uur zijn we thuis en hebben er bijna 12 kilometer op zitten.


In totaal hebben we 78.63 kilometer gewandeld waarvan 2.843 hoogtemeters.
Vrijdag 6 augustus 2021
Lermoos - Brakel
De vakantie zit er weer op en vandaag rijden we huiswaarts. Rond de klok van 8 uur rijden we in Lermoos weg. We rijden nog maar net op de Fernpass of het begint al te regenen. Maar na een uurtje rijden is het weer droog. Onderweg hebben we wel een paar files in de buurt van Stuttgart maar verder gaat het tot onder Bonn goed. Daar moet iedereen van de 61 af om de afsluiting op deze weg te omzeilen. Dat wordt een operatie van een uur. In totaal hebben we minstens twee uur vertraging. We zijn om 19.45 uur thuis en hebben er dan bijna 12 uur over gedaan. 

In het filmpje hieronder een totaal impressie van deze vakantie.

 

Geen opmerkingen: