zaterdag 1 mei 2021

Klop- en Gagelpad

Zaterdag 17 april 2021 Klop-en Gagelpad [voor route klik hier]

Het is mooi weer, een beetje fris, maar prima om een er een stukje op uit te trekken. We rijden weer na de koffie uit Brakel weg richting Utrecht. De stad waar Irma is geboren en waar ze haar jeugdjaren, in de de toen nieuwe wijk Overvecht, heeft gewoond. Dus dat zal zeker een nostalgisch tintje meekrijgen. 
We parkeren onze auto bij fort de gagel en vanaf daar volgen we de knooppuntenroute Klop- en Gagelpad. Vanaf het parkeerterrein lopen we meteen langs het fort. 


Fort de Gagel: Fort de Gagel werd rond 1820 aangelegd om inundatiekanaal de Klopvaart, naar Fort aan de Klop en de Vecht en de Gageldijk te beschermen. In de tweede helft van de 19e eeuw werd het fort ingrijpend gewijzigd. Rond 1850 werd een vierkant bomvrij wachthuis gebouwd met muren van 1,5 meter dik metselwerk.

In 1878 werd het fort uitgebreid met een bomvrije kazerne. In de eerste helft van de 20ste eeuw is de omwalling van het fort gedeeltelijk afgegraven. Vlak vóór WO II werden er op het buitentalud drie groepsschuilplaatsen van gewapend beton gebouwd. Tussen deze schuilplaatsen waren loopgraven die na de Tweede Wereldoorlog werden gedempt. Bij de aanleg van de wijk Overvecht is Fort de Gagel in 1971 door de gemeente Utrecht, van het Rijk gekocht. Sinds 2009 worden er plannen ontwikkeld voor de toekomstige bestemming.


We lopen  over de Gageldijk richting de Maarssenveense Plassen. Dit is een prachtig recreatiegebied en het mooie ervan is dat het vlak bij de grote stad is. Het is vanuit Utrecht met de fiets goed te bereiken. Bij de hoofdingang gaan we linksaf richting de kleine plas. Een stukje verder lopen we onder de Zuilense ring door en komen bij molen- en sluizencomplex Oud-Zuylen aan. We vinden hier een bankje en nuttigen daar een paar bolletjes. Het is een prachtig plekje. 

De Molen van de Polder Westbroek is fraai gelegen tussen Oud-Zuilen en Maarssen. Naast de molen staat de Molen van de Polder Buitenweg (deze is in 2016 afgebrand en werd in 2017 gerestaureerd). Samen vormen ze een markant gezelschap aan de Zuilense Ring. De Molen van de Polder Westbroek is de grootste van de provincie. Hij heeft een gevlucht van bijna 28 meter. De Molen van de Polder Buitenweg is de kleinste van de provincie.

Dan gaan we weer verder over de Groeneweg. Aan de linkerhand passeren we een aantal mooie boerderijen en aan de rechterkant komen we langs een begraafplaats en een volkstuinencomplex.

Dan komen we bij één van de oudste kastelen langs de Vecht: Slot Zuylen:

Slot Zuylen heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners - waarin sterke vrouwen, zoals schrijfster Belle van Zuylen - een prominente rol spelen. In Slot Zuylen ervaart u het dagelijks leven van de bewoners van het kasteel. We kunnen gelukkig het terrein van het Slot op en kunnen we het slot op ons gemak bekijken. 


We slaan rechtsaf de Slotslaan in en hebben dan nog een mooi uitzicht op het Slot. We komen al weer een heel eind richting  de wijk Overvecht en een eindje verder hebben we aan de linkerhand de Vechtsebanen en komen zo uit op de Vechtdijk waar zich een stukje verder fort aan de Klop zich bevind. 

Fort aan de Klop: Fort aan de Klop is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militaire verdedigingslinie uit de negentiende eeuw.  Het Wachthuis uit 1851 is nu een knusse brasserie met ruim terras. In de oude artillerieloodsen vind je vergaderzalen en groepsaccommodatie.


Na fort aan de Klop volgt nog een stuk door de wijk Overvecht. Hier is het echt een  feest van herkenning. Vooral voor Irma want die is hier opgegroeid. Terug bij de auto besluiten we om nog even langs de lagere school te rijden van Irma, "de Schakel" en langs Mekongdreef 29 waar ze tot haar 12e gewoond heeft. We zijn er zelf nog even uitgestapt om foto's te maken. 












Christelijke Basisschool De Schakel














Geen opmerkingen: