zaterdag 8 juni 2019


28 februari 2019 Hart van het Groene Woud
NS wandeling van Boxtel naar Best [voor route klik hier]

Het Groene Woud De naam van deze NS-wandeling verwijst naar Nationaal Landschap Het Groene Woud: het groene hart tussen Eindhoven, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch. De naam voert overigens niet terug tot de historie van de streek, maar bestaat pas sinds 1998. In 2005 werd Het Groene Woud samen met 19 andere gebieden in Nederland door het Rijk uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Dat is een stuk land dat bestaat uit een unieke combinatie van natuur, cultuur en landbouw. In tegenstelling tot een nationaal park is er ook ruimte voor landbouw, wonen en kleinschalige bedrijven.
We starten met de tocht in Boxtel. Toegegeven, de start kan mooier. Een bedrijventerrein is geen omgeving waar je als wandelaar van droomt. Maar daarna wordt het snel beter en voorbij Lennisheuvel loop je alleen nog maar onverhard. Dat heeft ook een keerzijde: na regenachtige periodes kunnen de paden drassig zijn. De route is genoemd naar Nationaal Landschap Het Groene Woud, een door de overheid uitgeroepen groen gebied met een unieke combinatie van natuur, landbouw, wonen en kleinschalige bedrijvigheid.
Wie hier overigens ook graag woont, is het edelhert. Vroeger leefden er veel edelherten in Brabant en nu zijn ze weer terug! Want begin 2017 is in natuurgebied De Scheeken een kleine groep dieren uitgezet, in de hoop dat ze zich gaan uitbreiden. De kans om een edelhert tegen te komen, is overigens het grootst tijdens de schemering.
Sporen Edelhert
Wij hebben ze in ieder geval niet gezien. Alleen de sporen hebben we wel gespot.Geen opmerkingen: