vrijdag 10 mei 2013

HEMELVAARTSDAG 2013 NS WANDELTOCHT LANDGOED GROENEVELD

WANDELTOCHT LANDGOED GROENEVELD
We rijden om 09.40 weg uit Brakel richting Hilversum waar we naar station  Hilversum Noord rijden. Daar stappen we op de trein naar Baarn. Van daar willen we weer terug wandelen naar Hilversum. Het is prima wandelweer, niet te warm maar toch staat de zon hoog aan de hemel. Het eerste stuk is nog door Baarn zelf en komen door een mooie wijk waar het mondaine leven van weleer nog tastbaar is. Deze wijk wordt ook wel
Hoog Baarn
Hoog Baarn genoemd. Bij de kruising van de Wilhelminalaan met de Nassau- en de Emmalaan, ligt De Wilhelminavijver op het hoogste punt van Baarn. De omgeving wordt daarom wel ‘Hoog Baarn’ genoemd en heeft nog iets van de charme van weleer. De kronkelige smalle wegen dateren uit de tijd dat men per rijtuig romantische uitstapjes ging maken.


Weldra lopen we Baarn uit en komen al in de richting van het landgoed Groeneveld. We komen langs een zg. ijskelder. In deze ijskelder van Kasteel Groeneveld werd vroeger in de winter ijs opgeslagen. Dit ijs werd uit de vijvers van de kasteeltuin gehakt. De 42 cm dikke wanden en de meter grond boven op de kelder zorgden voor een zodanige isolatie, dat men het ijs wel twee jaar goed kon houden.
In de verte zien we al het kasteel Groeneveld liggen. Na een grondige restauratie is het kasteel in juli 2012 weer heropend. Het kasteel is rond 1710 gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet, telg van Henegouwse Hugenoten. 230 jaar lang is dit fraaie buiten in handen van particulieren gebleven. Rond 1745 is het gebouw fors uitgebreid. Aan weerszijden zijn vleugels bijgebouwd, die even hoog zijn als het middengedeelte. Mede daardoor is Kasteel Groeneveld een uniek gebouw geworden. In 1940 heeft Staatsbosbeheer het landgoed gekocht.
Het Nationale Centrum voor bos, natuur en landschap is gevestigd in het kasteel. Er worden exposities gehouden over thema’s rond natuur en milieu (openingstijden dinsdag t/m zondag 11-17 uur). In het koetshuis van het kasteel vindt u het restaurant. Daar hebben we een heerlijk bakje koffie gedronken. Daarna lopen we weer verder en komen in het park dat bij het landgoed hoort. Het is er prachtig en omdat het zulk mooi weer komt de omgeving schitterend tot zijn recht.Oorspronkelijk werd het park bij Kasteel Groeneveld aangelegd in de klassieke Franse barokstijl van de 18e eeuw. Halverwege de vorige eeuw is het park omgevormd in de Engelse landschapsstijl. Bos werd afgewisseld door gazon, maar ook door weiland en akkers. Men probeerde een natuurlijke variatie aan te brengen door de aanleg van kronkelende paden, waterpartijen, bruggetjes en kunstmatige heuvels.
We nuttigen onze lunch op een bankje op het landgoed en genieten van de omgeving en het mooie weer.
Daarna wandelen we weer verder en komen een stel tegen dat al een half uur loopt te zoeken naar een aanwijzing om op de route te blijven. Maar ze hebben de routekaart niet goed geraadpleegd en wij helpen ze weer op weg. Zo komen we aan op de Zuiderheide.
De Zuiderheide bij theehuis ‘t Bluk wordt begraasd door schapen en runderen. Deze zorgen ervoor dat de vergrassing van de heide en het dichtgroeien met bomen en struiken wordt tegengegaan. Meer dan 100 jaar geleden werd de heide in stand gehouden door de
                                                      schaapsherder met zijn kudde. De heide was een essentiële schakel in de landbouw.
De schapen vraten de heide kaal. De boeren staken heideplaggen af en bedekten hiermee de vloer van de schaapskooi.‘s Nachts stonden de schapen op stal. Hun keutels kwamen terecht op de plaggen. Het mengsel werd vermalen onder de vele schapenpoten. Als de schapen bijna met de rug tegen de zolder stonden, maakte de boer de stal schoon en gooide de bemeste plaggen over de akkers. Door de eeuwenlange bemesting kwamen de
akkers steeds hoger te liggen.
We komen langs het voormalig tolhuis St. Janskerkhof wat tegenwoordig in gebruik is als geologisch museum.
Hier vind je ook op de kruising de allereerste ANWB-paddestoel.
We komen precies op tijd een ijskarretje tegen en nemen even rust onder het genot van een heerlijk Italiaans ijsje. Daarna lopen we weer verder en komen over de Westerheide. We naderen het eindpunt van de wandeling en lopen via de buitenwijken van Hilversum naar station Noord.
Het was echt een prachtige wandeling, mede door het mooie weer. Een echte aanrader.

Hieronder nog een aantal mooie foto's van deze wandeling

Geen opmerkingen: