vrijdag 26 april 2024

Teisterbantpad

Teisterbantpad dinsdag 23 april 2024 [voor route klik hier]

Het is al weer ruim 3 maanden geleden dat we een Klompenpad hebben gelopen. De bedoeling was eigenlijk iedere maand 1 pad te lopen. De reden dat dit niet gebeurd is ligt hem in het feit dat Irma begin van dit jaar haar voet gezwikt heeft en daarbij een scheurtje in de enkelband heeft opgelopen. Dan denkt je "scheurtje" dat is toch zo weer over, maar niets is minder waar. Ze heeft nog steeds last van de enkel. Toch gaan we vandaag proberen een niet al te lang Klompenpad te lopen. Daarom hebben we gekozen om het Teisterbantpad bij Kerk Avezaath te lopen. De lengte is 13 kilometer maar het is in te korten naar  10 kilometer. Het is het plan om de korte versie te lopen. 

Na de koffie rijden we weg in de richting van Tiel. Hier vlakbij ligt het kleine dorpje Kerk Avezaath. Het ligt midden in de Betuwe dus we hopen nog wat bloesem van de fruitbomen mee te pikken.
Om 10.45 uur gaan we van start. Eerst lopen we door het dorpje en zien prachtige monumentale panden langs de weg. Net buiten de bebouwde kom komen we op de Dorpsstraat  langs Huis Teisterbant. 
De naam Teisterbant verwijst naar het middeleeuwse graafschap Teisterbant. Volgens de overlevering zou het huidige landhuis zijn gebouwd op dezelfde plek waar de graven van Teisterbant ooit hun kasteel hadden staan. Hiervoor is echter geen enkel bewijs, en de oudste bodemvondsten gaan niet verder terug dan het jaar 1500.

Aan de Dorpsstraat is ook het prachtige atelier van de galerie van Peter Donkersloot gevestigd. Het ligt ietwat verscholen achter de bomen maar ik maak er toch nog even een mooie foto van. Verderop komen we de eerste fruitbomen tegen. We passeren een groot perceel met zo te zien peren want ik zie geen bloesem meer. Appels staan nog in bloei, die komen we misschien nog wel tegen. 
Dan komen we bij Landgoed Soelen aan.

Dit is opengesteld en het Klompenpad loopt er door heen. We gaan eerst over een loodrecht pad met aan weerzijde hoge bomen. Na ongeveer een kilometer wordt het pad kronkeliger. Aan de ene kant van de weg weer hoge bomen, ik vermoed eiken, en aan de andere kant Hoogstam Fruitbomen. Er zijn er bij die nog in bloei staan dus dat zullen dan wel de appelbomen zijn. Na een monumentale boerderij te hebben gepasseerd komen we bij een bankje. Daar kunnen we mooi ons brood opeten. We hebben prachtig uitzicht over een weiland met in de verte de bosrand waar we net doorkwamen. We zijn inmiddels vlak bij Zoelen aangeland en als we weer verder gaan komen we bij Kasteel Soelen. 
De vroegste vermelding van de naam Van Soelen stamt uit de periode tussen 1207 en 1307 als een Wouter van Soelen genoemd wordt als borg en als getuige. In 1263 is een vermelding bekend uit de stadsrechtenverlening van Wageningen, waarop een Otto van Soelen als ministeriaal voorkomt. Hij wordt meerdere malen genoemd als getuige. Deze Otto liet na zijn overlijden een minderjarige dochter na. Daardoor werd in 1298 Arend (of Arnt) van Arkel door Reinoud I van Gelre met het kasteel Soelen beleend. Mogelijk was Arnt of zijn zoon Jan gehuwd met Otto's dochter. In 1349 stond de gelijknamige kleinzoon nog als heer van Soelen en Avezaath bekend. De belening betreft het oude huis Soelen, dat later heerlijkheid 'Den Aldenhaag' genoemd werd, en dat in 1362 gesloopt is. De naam Aldenhaag komt in bronnen voor het eerst voor in 1518.

Na de nodige foto's te hebben genomen gaan we weer verder en bereiken we het dorp Zoelen. We lopen in de richting van de Molendijk en zien weldra de Korenmolen "de Korenbloem".  Daar gaan we linksaf het weiland in, in de richting van de Linge.
We lopen een klein stukje langs de Linge en steken daarna weer de Molendijk over en vervolgen we aan de andere kant van de dijk ons pad. We komen weer langs fruitbomen, die zijn hier onophoudelijk aanwezig. Tegelijk zijn we al weer een heel eind in de richting van ons beginpunt gekomen en even later lopen we Kerk Avezaath binnen. We passeren de St. Lambertuskerk en dan zien we even verder onze auto al staan.
Het was een prachtige tocht, niet te lang en het weer was prima, een beetje aan de koude kant maar de zon maakte veel goed. Het was ons 10e Klompenpad
 


























Geen opmerkingen: