donderdag 24 februari 2022

De IJzeren Man Vught

Zaterdag 12 februari 2022 [voor route klik hier]

De IJzerenman (historie) 
Op deze plek werd zand gewonnen voor de stadsophoging van de wijk Het Zand in ‘s-Hertogenbosch, rond 1890. Daarvoor, rond 1868, werd ook al zand afgegraven dat gebruikt werd bij de aanleg van de Kuilenburgse spoorbrug. Bijna 1.300.000 m3 zand is er tussen 1890 tot 1894 op de Vughtse Heide afgegraven. Dat gebeurde met een stoombaggermolen die in de volksmond “De IJzeren Man” genoemd. Over een speciaal aangelegde spoorlijn werd het zand vervolgens naar de plaats van bestemming gebracht. Eerst werd het zand met kruiwagens naar een zandtreintje gebracht. Later werd een stoombaggermolen gemaakt. De arbeiders dachten hun baan te verliezen en een scheldnaam voor de stoombaggermolen ontstond: “De IJzeren Man”.
Na de middag stappen we in de auto richting Vught. Het is nog even zoeken naar de parkeerplaats als we in de buurt komen daar er een paar wegen rondom de IJzeren Man zij afgesloten. Maar uiteindelijk bereiken we de parkeerplaats via een onverharde weg. 


We parkeren de auto en gaan meteen op pad. We lopen rechtsom, dus tegen de wijzers van de klok om het meer. Eerst lopen we langs een hoog hek, aan de andere kant van het hek bevind zich het klimbos dat ook bij de IJzeren Man hoort. Daarna volgt een pad langs het meer. Aan het eind van dit pad kom je op de Kruishoeveweg en via Cromvoirtsepad komen we aan de andere kant van de IJzeren Man. Dat pad loopt door tot aan de Punt, maar voor de Punt houden we rechts aan en blijven we het pad volgen lang het meer. Het is geen lange wandeling, ong 4,5 km en lopen het dan ook binnen het uur. Zo komen we bij het restaurant  IJzeren Man Strandhuys waar ook een sfeervol terras en strand is aangelegd. Het is aan de frisse kant maar de zon schijnt en dat doet ons besluiten om op het terras plaats te nemen. We sluiten de wandeling af met een kopje koffie met gebak.Geen opmerkingen: