14 Vennenwandeling [voor route klik hier]
Zaterdag 6 maart hebben we sinds lange tijd weer een wandeling gemaakt. Na de koffie vertrekken we richting Oisterwijk waar bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten de zg. 14 Vennenwandeling begint.
We parkeren de auto op het parkeerterrein en lopen via het bezoekerscentrum rechtstreeks de natuur in. Als één van de eerste vennen passeren we de Diaconieven. Deze staat bekend om zijn kristalhelder water. Op de Diaconieven en de andere vennen kun je allerlei watervogels zien, zoals de kuifeend en de dodaars. Die laatste dankt zijn naam aan het donzige dotje op zijn aars. Ik heb, als Diaken van de Hervormde Gemeente in Brakel, nog de herkomst van de naam Diaconieven proberen te achterhalen, maar dat is me tot nog toe niet gelukt. Wel heb is nog een oud fragment gevonden over deze ven van Jac. P. Thijsse, wat misschien wel leuk is om te lezen.
We volgende paaltjes met blauwe pijlen en komen langs vennen met de namen Brandven, Groot Kolkven, Groot Goorven en Klein Aderven. Het is allemaal heel duidelijk aangegeven en het is een prachtige wandeling.
Op de foto is duidelijk het puin te zien van het in de 2e WO gebombardeerde Rotterdam |
Als we de Achterste Goorven gepasseerd zijn komen we op een pad dat opgevuld is met puin. Het blijkt dat dat het puin is van het in de 2e Wereld-oorlog plat gebombardeerde Rotterdam. Gevangen Oekraïners moesten deze paden zo aanleggen, zodat de Duitsers begaanbare paden kregen voor hun voertuigen. Zo konden ze bij het munitiedepot komen dat hier verstopt lag in het bos, zodat het vanuit de lucht nauwelijks zichtbaar was.
De meeste Vennen zijn ontstaan door winderosie in de ijstijd. De Spijckven, die aan het begin van de wandeling is niet door de wind gevormd maar gegraven.
Wat ook leuk is om te weten is je eigenlijk door een stukje mijnbouwgeschiedenis loopt.
De dennen die je hier ziet, zijn namelijk ooit geplant als productiebos, dat belangrijk was voor de mijnbouw. Dennenhout kraakt namelijk voordat het breekt. Het was dus het perfecte hout om mijngangen te stutten. Mijnwerkers werden tijdig gewaarschuwd als een gang in dreigde te storten!
Een van de meest gefotografeerde vennen in Oisterwijk is toch wel het Achterste Goorven zijn.
Achterste Goorven |
Het laatste ven op de route is de Brouwkuip. Dankt het zijn naam aan de ronde vorm of toch aan de, volgens de verhalen, bierbrouwers die hun kuipen in dit ven reinigden. Dit omdat de Voorste Stroom, dichtbij de bebouwing, zo vervuild was door chemicaliën en afvalstoffen van de wolindustrie, waardoor ze deze beek de vuilstroom noemden.
We hebben genoten van de wandeling en zijn iedere keer weer verbaasd over het feit dat Nederland toch over zoveel en divers natuur en landschap beschikt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten