woensdag 3 augustus 2011

Vakantie Stumm (Zillertal)

Stumm (556 mtr. 1783 inwoners) is het dorp met het mooiste dorpsplein in Tirol en een groot openlucht zwembad. Het dorp ligt op de zonkant van het Zillertal, en door de rondweg is het dorp zelf verkeersluw. Dat het dorpsplein van Stumm werd uitgeroepen tot mooiste van Tirol is ook geen wonder. In een dergelijk natuurlijke omgeving. Het plein wordt ook regelmatig gebruikt voor theatervoorstellingen en als decor voor filmproducties.
ZATERDAG 2 juli 2011 Heenreis naar Stumm (Zillertal)

Achensee
Vanmorgen(nacht) ontzettend vroeg opgestaan 01.30 uur en om 02.05 weggereden uit Brakel richting Oostenrijk, uitgezwaaid door Marjiel en Ariën. Het verkeer op de autobahn valt reuze mee, het is zelfs stiller dan andere jaren. Ook zijn de baustellen een stuk minder dan voorheen, wat op zich al een verademing is. Zoals gewoonlijk is de eerste stop bij Koblenz(05.00 uur).Met nog een paar tussenstops zijn we op 10.15 uur München al voorbij, zodat we besluiten via de Tegernsee en Achensee te rijden. Dat is het grote verschil met andere jaren dat we nu eigenlijk de toeristische route nemen. Maar het is wel relax hoor. Het is hier ook heel rustig op de weg. Bij de Tegernsee en de Achensee foto’s gemaakt en daarna doorgereden naar Jenbach om te kijken hoe de kerkdiensten geregeld zijn. We hebben gegeten op het bankje waar we wel eens meer gegeten hebben met de jongens. Om 13.00 uur zijn we, nadat we bij de M-preis gewinkeld hebben, bij Anna Schönberger in Stumm aangekomen. Alles uitgepakt en daarna een tukkie gedaan en daarna wat rondgewandeld in Stumm en koffie gedronken bij de Dorfbäck. ’s Avonds na het eten nog 2 potjes Rummikub gespeeld.
Stand: 1-1.
Halfbewolkt 12°

ZONDAG 3 juli 2011 Schwarzachalm (1400 mtr.)
Vanmorgen uitgeslapen. We konden niet gaan Tempelen want, en dat hadden we gister al gezien, er was een dienst “in grünen” bij de Achenkapelle en ga dat maar eens zoeken. Dus op ons gemak aan gedaan. Koffie gedronken en nog twee spelletjes Rummikub (1-1)→(2-2). Om 10.45 in de auto gestapt en naar het stationnetje van Kaltenbach gereden voor “Z”-tickets. Onze “vriend” was er ook helaas. Met een kort NEIN!!! Liet hij ons weten dat de “Z”-tickets niet een dag later geactiveerd konden worden.(En dat na een half uur wachten). Die man is geen reclame voor zijn Region.
Schwarchzachalm
Op naar het  Schwarzachtal. We waren om 12.00 uur op de parkeerplaats van Kühle Rast dus konden we op ons gemak naar de alm lopen. Het is echt een relaxte wandeling om er in te komen. De Schwarzachalm (1400 mtr) heeft nog niets aan gezelligheid ingeboet. Hans Egger en zijn personeel is er allemaal weer. Ondanks dat het fris is zitten we buiten. We nemen een Gröstl en Schmarren met Preiselberen, heerlijk. Na ons enige tijd vermaakt te hebben besluiten we weer op te stappen. Maar nu lopen we eerst nog een stukje omhoog en loop je eigenlijk rondom de Schwarzachalm waarbij je mooi zicht hebt op de alm. We zijn op +/- 14.00 uur weer terug op de parkeerplaats en rijden daarna nog even door naar Gerlos waar we nog even rondlopen. Daarna is Irma terug de Hainserberg afgereden en waren we om 15.30 uur weer terug in ons huisje.
Stand rummikub: T3-I2→(T5-I4)
Bewolkt 16°

MAANDAG 4 juli 2011 Steinbockhütte (1380 mtr)  

Steinbockhütte
Om 07.30 uur opgestaan en op ons gemak ontbeten. De lucht is stralend puzzelblauw. Naar het station gereden om de “Z”-tickets te regelen, bij een mevrouw die ons vriendelijk en snel hielp. Zo kan het dus ook. De trein was net weg dus moesten we een half uurtje wachten op de volgende, maar dat was geen straf want het weer is top en trouwens, we hebben vakantie. Uiteindelijk met de trein naar Mayerhofen waar we ook nog eens een half uur moesten wachten op de bus richting Schlegeis. We kwamen om 10.35 uur aan in Ginzling waar de wandeling begon naar de Steinbockhütte. Het is echt prachtig weer en vol goede moed beginnen we aan de tocht. De Steinbockhütte licht in het Floitental en het is er werkelijk schitterend. Het is ook een zeer heldere lucht zodat we ook heel ver kunnen kijken zoals naar de gletsjer in de verte die boven het Floitental uit torent.(Floitenspitze). We komen om 12.00 uur aan bij de Steinbockhütte waar we magnifiek uitzicht hebben op de gletsjer en de omgeving. We bestellen wat te drinken en een Jausen brettl. Smullen maar!!!
Jausen brettl..... jummie!!!
Daarna zijn we nog een eindje verder het dal ingelopen in de richting van de Greizer hütte en een half uur de voetjes af laten koelen in de beek. Om 15.00 zijn we weer terug in Ginzling waar we de bus terug naar Mayerhofen namen en met de trein terug naar Stumm waar we om 16.45 uur weer terug zijn. Kaarten geschreven en de boertjes zijn tot laat in de avond bezig met grasmaaien.
Stand rummikub: I2-T1→(6-6)
Vol op zon: 24°

DINSDAG 5 juli 2011 Rastkogelhütte(2124 mtr.)
Rastkogelhütte
Toen we wakker werden scheen de zon nog een beetje maar de lucht trok al snel dicht maar het bleef droog. Dus besloten we naar Melchboden te gaan en vandaar naar de Rastkogelhütte te lopen. Eerst met de trein naar Hippach en dan met de bus over de Zillertaler höhestrasse naar Melchboden waar we om 10.45 uur arriveerden. Daar begon de wandeling over een paar bergtoppen. Dat zijn de Arbiskopf, de Rauenkopf en de Kreuzjoch. Stuk voor stuk een overwinning op ons zelf. We halen nu ook mensen in die jonger zijn dan wij. Bij de Rastkogelhütte aangekomen hebben we daar lekker gegeten, gebakken aardappeltjes met spiegelei. Nog met Oostenrijker zitten praten die ook muzikant is en ook ’s avonds naar het festkonzert in Fügen gaat. Toen weer terug naar Melchboden. Nog een stuk verkeerd gelopen waardoor we een kilometer terug omhoog moesten, koste me bij een echtscheiding.
’s Avond uiteraard naar het festkonzert van de BMF in de Festhalle te Fügen. Het was als vanouds weer tip top in orde. Mooi programma.
Geen Rummikub.
Bewolkt/klein zonnetje: Rastkogel 14° Stumm 24°

Woensdag 6 juli 2011 Tuxerjochhaus – Weitental. (2313 mtr.)

Tuxerjochhaus in de verte
Het prachtige Weitental
Bichlalm met in de verte de Grieralm


Om 7.15 uur stond de zon hoog aan de hemel dus wij er uit. Dit is een perfecte dag om het hoger op te zoeken, dus met de trein naar Mayerhofen  en van daar met de bus naar Hintertux. Het weer is stralend en nadat we met de kabelbaan naar boven zijn gebracht lopen we binnen een uur naar het Tuxerjochhaus, waar we op ons gemak koffie drinken. Daarna zijn we doorgegaan het Weitental in. Een prachtig gebied. Aan beide kanten komen watervallen naar beneden. Prachtig om te zien.  murmeltieren op de foto gezet. Bij een watertje zitten eten en daarna zijn we door gelopen naar de Bichlalm waar we wat gedronken hebben. Vandaar was het nog een half uur lopen naar Tux-dorf, waar we de bus terug namen. Eenmaal terug in ons appartement hebben we snel de zwemkleding aangetrokken en in het zwembad gedoken. Vanavond gegeten bij Neumeister. En de boertjes maar maaien.
Stand rummikub: 1-1→((7-7) Zon, Tuxer: 20° Stumm 30°

Donderdag 7 juli 2011 Penkenbahn (2095 mtr.)

Zimmereben
Vandaag niet al te vroeg hoeven op te staan. We willen met de Penkenbahn omhoog en dan naar beneden lopen. De trein naar Mayerhofen genomen en daar met de gondel omhoog. We hebben op het terras van het Geschosswandhaus koffie gedronken(11.00 uur) en zijn daarna aan de tocht naar beneden begonnen. We zagen wel dat aan de andere kant van het dal de lucht donkerder werd en dat het daar ook regende maar daar hadden wij geen last van op een paar spetters na.  Kortom het was prima wandel weer. We zijn over Astegg gelopen en wilden naar Zimmereben lopen om daar te eten. Het weer werd steeds beter en al gauw moest de zonnebril en het petje weer op en het topje weer aan. Vanaf Astegg over Mariensteig naar Zimmereben gelopen waar we om 01.30 uur arriveerden. Lekker een tosti en gulashsuppe op. Zimmereben kun je vanaf het station van Mayerhofen zien liggen op de flank van de Penkenjoch. Daarna was het nog een half uur naar beneden. Dit stuk wordt veel gebruikt om te kletteren en dat kan je ook zien want overal kom je klettertuig tegen. Weer in Mayerhofen, het was inmiddels een heel stuk opgewarmd, hebben we nog wat gewinkeld en ons getrakteerd op een heerlijk ijsje. Om 16.00 uur zijn we weer terug in ons appartement in Stumm.
Stand Rummikub: T2-I1→(T9-I8)
Zon: 28°

Vrijdag 8 juli 2011 Innsbruck (574 mtr.)
Maria Theresien

We wilden vandaag eigenlijk naar Bärenbad en naar de Hohenaualm lopen, maar toen we wakker werden was het zo bewolkt dat de plannen gewijzigd werden in een dagje Innsbruck. Eindelijk eens de andere kant op met het treintje. Met het treintje dus naar Jenbach en van daar verder met de trein naar Innsbruck. Onderweg regende het stevig door maar in Innsbruck aangekomen was het weer helemaal opgeklaard en scheen de zon je ondersteboven. Heerlijk weer om de Altstad te bezichtigen. Al snel waren op de Maria Theresienstrasse aanbeland. Hier reden 20 jaar geleden noch auto’s en trams maar is nu wandelgebied. Daarna kwamen we bij het huis met het gouden dak. We hebben vlak daarbij de Alte Turm beklommen. Vandaar hadden we een prachtig uitzicht over de stad.De lunch hebben we gebruikt op de Maria Theresienstrasse.

Gouden dak
We hebben nog uitgebreid geshopt want dat kan daar geweldig. Er zijn schitterende moderne winkelpassages waar je naar harte lust inkopen kan doen. Om 16.45 uur waren we weer terug in Stumm. Bij Nester wezen eten. Daarna naar het Platzkonzert van Stumm wezen luisteren. Ze speelden oa. Solitaire.
Stand rummikub: 1-1→(10-9)
Zon 26°

Zaterdag 9 juli 2011 Grüblspitze (2395 mtr.)
Wij liepen het in 5 kwartier

Route 35
Prachtig landschapWanneer we vandaag opstaan is het prachtig weer. We besluiten om naar de Eggerbahn te gaan en daarmee omhoog. We willen dan de Grüblspitze op gaan. Dus zo gezegd zo gedaan. We zijn op 10.15 uur boven op de Eggeralm en vandaar is het 1½ uur lopen naar de Grüblspitze. Wij lopen het in 5 kwartier. Het is ook dit keer weer een prachtige tocht. We lopen een heel stuk over een soort kam waar je links en recht beneden het dal in kan kijken. Bij het Gipfelkeruz aangekomen kijken we meteen in het Gipfelboek en lezen daar het verslagje van Marjiel  op 21 juni toen hij ook boven bij het Gipfelkreuz was.Heel leuk om te lezen. Het waait er wel ontzettend en we proberen een luwte op te zoeken om van het uitzicht te genieten. Daarna dalen we af naar Stoankasern. Opnieuw 1½ uur lopen maar nu naar beneden. We hebben er een Jausenbretl gegeten wat er in ging als koek. Daarna weer verder naar beneden. Het is nog een hele tocht. We wilden via de Brandalm lopen want daar waren we vorig jaar ook aanbeland. We moesten daarvoor nog wel een stukje omhoog maar dat was niet zo heel erg want het bier was daar in orde. De stemming op het terras zat er goed in want we zaten net of een groep Duitsers zetten het slavenkoor in uit Nabucco in. Alleen de tekst was een beetje aangepast: “Meine glaser sind lehr”.  Daarna was het nog een half uurtje lopen naar Juns waar we op de bus stapten naar Mayerhofen en vandaar terug naar Stumm. We zijn ’s avonds nog naar Kaltenbach geweest waar een Schützenfest was. Het was er erg druk. Een aantal mensen werden er geëerd voor bewezen dienst in het dorp en kregen een Saluut van de Schützenverein.
Schützenverein in actie
We hebben opa Karl van Platzhof nog ontmoet. Hij is Obman van de Schützenverein van Ried. De BMK van Ried-Kaltenbach gaf ook acte de presence. En nu komt de verassing, “onze vriend” speelt hierbij en nog wel op de schuiftrombone. Wat een grap. Ook nog een portie krapfen gekocht, een soort flensje met heerlijke vulling. Lekker hoor. Het was er heel gezellig.
Geen Rummikub.
Zon: 26˚


Zondag 10 juli 2011 Schönachtal – Lackenalm


Ingang Schönachtal
Het mooie Schönachtal

Vandaag niet al te vroeg op. Eerst in het huisje nog koffie gedronken. Daarna met de trein en de bus naar Gerlos waar we bij de Ischkogelbahn uitstappen. Daar kan je de ene kant op naar het Krummbachtal, waar we vorig jaar waren, en de ander kant uit naar het Schönachtal. We gaan nu dit dal in op weg naar de Lackenalm. Het is een uurtje lopen dus prima voor een zondagse wandeling. De omgeving is ook dit keer weer overweldigend. We passeren de Stinkmoosalm en een kwartiertje later bereiken we de Lackenalm (13.00 uur). Het is daar een gezellige boel met livemuziek van een accordeonist. Lekker gegeten en daarna weer terug naar Gerlos waar we de bus nemen naar Zell en de trein naar Stumm. Nog een half uurtje gezwommen. Gegeten in Platzlhof waar we ook de spullen van Marjiel nog opgehaald hebben. Platzl Karl was nog niet boven water.
Stand rummikub: 1-1→(T11-I10)
Zon: 30˚

Maandag 11 juli 2011 Penken-Finkenbergbahn- Vorderlanersbach via Strofenalm.
Zicht op Vorderlanersbach
Het plan voor vandaag was om eerst naar Zell te gaan om daar een souvenir te regelen bij Bräu. Volgens ons gaat dat lukken. We hebben de volgende trein naar Mayerhofen genomen  en daar nog meer souvenirs gekocht. Met de Penkenbahn omhoog en kwamen boven de wolken uit. Het was een mooi gezicht, overal waren wolken, en toch scheen de zon uitbundig. Naar Christi’s Skialm gelopen via de see.
We besluiten omverder te gaan en af te dalen via de Strofenalm naar Vorderlanersbach. We kennen dit traject al van een eerdere wandeling jaren terug(2004). We lopen nu even in de wolken maar al gauw komt de zon weer terug. We hebben ook zicht op de Grübelspitze. Onderweg heerlijk brood met landjäger etc. gegeten. Het is allemaal heel relaxt. Om half drie zijn we in Vorderlanersbach en na even wachten nemen we de bus
De bewolking trekt op
terug naar Mayerhofen. Daar weer op de trein en in Zell nog even uitgestapt om te vragen hoe het met onze souvenir is. Het schijnt goed te komen. We lopen even door Zell en landen aan bij een Konditorei waar ze heerlijk ijs verkopen. We nemen allebei een Yoghurtbecher, heerlijk!!! Weer in het appartement aangekomen weer lekker op het balkon plaats genomen. De boertjes maar maaien, schudden, ruggen en oprapen. Gegeten bij de Märzenklamm.
Noot: Irma doet morgen een hoger topje aan.
Stand rummikub: I2-T1→12-12
Zon/klein beetje wolken 25˚

Dinsdag 12 juli 2011 Spieljoch – Kellerjochhütte (2237 mtr.) [klik hier voor de route]
Kellerjochhütte in de verte
Om de hoek is het Inntall
Om half acht opgestaan want we wilden bijtijds bij de bahn zijn om er een lange dag van te maken. Om
Als je goed kijkt zie je het vliegveld van Innsbruck
09.15 uur zijn we boven en lopen meteen door richting de Gartalm (1860 mtr.). Daar hebben we koffie gedronken. Daarna zijn we aan de klim naar de Kellerjochhütte begonnen. Het is voor ons een ruim uur zwoegen om naar boven te komen. De zon schijnt er flink op los maar omdat we vroeg zijn en hoog zitten valt de hitte mee. Om 12.15 uur zijn we bij de Kellerjochhütte en komen tot de conclusie dat we wel een lekker soepje verdient hebben. Irma heeft een Nudelsuppe met worst en ik neem een Tirolersuppe met knödel. Hiervan kom je echt weer op krachten. Even denken we er nog aan om naar het kapelletje dat in de verte boven ons is te lopen maar daar zien we vanaf omdat we daar te weinig tijd voor hebben. Het uitzicht is trouwens vanaf hier fantastisch. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het Inntall. In de verte is Insbruck zichtbaar en als je heel goed kijkt kan je de landingsbaan van het vliegveld zien liggen. We gaan weer terug over de Gartalm. De temperatuur is inmiddels flink gestegen, het is vrij warm. Vanaf de Gartalm lopen we via de Geosalm naar het middelstation. Dat is nog een flinke tippel en we moeten de tijd in de gaten houden want de laatste tallfahrt is om 16.30 uur. Natuurlijk halen we dat makkelijk. We zijn om 15.50 uur bij het middelstation. Daarna zijn we nog heerlijk in het zwembad gesprongen. Dat is pas echt lekker na zo’n lange tocht. Het is dinsdagavond dus op naar het concert in Fügen. Het concert was weer prachtig ondanks of misschien wel dankzij de hitte. De BMK heeft ook een gospelkoortje en samen met Luddi zingen ze “Oh happy day”. Het is om 23.15 uur afgelopen, na enkele toegiften met Luddi in de hoofdrol. O ja, het openingswerk was: “Fanfare and  flourishes”. Toen we buiten kwamen bliksemde het enorm maar de donder viel mee. Dit was voor ons een reden om op het balkon van dit spektakel te genieten.
Zon: 32˚Woensdag 13 juli 2011 Hohenaualm – Klein Tibet (1863 mtr.)

In de verte is de Planauerhutte zichtbaar
Hohenaualm


Om 07.30 uur loopt de wekker af. Het zou vandaag een makkelijk dagje worden. Eén uur lopen vanaf het stuwmeer en één uur terug. Met de trein en bus is het toch wel eventjes rijden dus we proberen zo vroeg mogelijk te gaan. We zijn om 10.45 uur bij het stuwmeer en lopen meteen richting de Hohenaualm. Het eerste stuk is bekend terrein omdat deze route ook loopt naar de Planauerhütte (2363 mtr.) waar we in 2006 ook geweest zijn, toen met ons vieren. Eerst lopen we door de tunnel en daarna flauw omhoog en omlaag. In de bermen bloeien ontzettend mooie bloemen. De hut zie je in het begin maar amper liggen omdat hij opgetrokken is uit rotsblokken en gaat voor een groot gedeelte op in het berglandschap. Om 11.45 uur zijn we bij de hut, uurtje lopen dus. Onderweg passeren we de afslag naar de Planauerhütte die je ook als je door de tunnel heen bent prachtig kunt zien liggen hoog in de bergen. Het is een erg mooie omgeving met constant zicht op het stuwmeer. We hebben een lekkere Haus-Jausen op en zijn daarna, in een uurtje tijd, terug gelopen. We nemen de bus naar Bärenbad en drinken daar een bakje koffie en een biertje waarna we verder gaan met de bus naar Mayerhofen. In Zell gaan we nog even bij Bräu vragen of ons souvenirtje geregeld is en warempel alles is in orde. Bij Neumeister gegeten en kaart afgegeven bij Riedl voor Bets en Tonnie. Het weer wordt nu toch wel wat slechter en het begint te onweren. Trouwens, de hele week zit er al een merel in de buurt die steeds een bekend deuntje fluit. Het maakt niet uit of het nu ’s morgens is of ’s avonds. Typisch om te horen.
Overdag zon 24˚
22.00 uur Onweer 17˚

Donderdag 14 juli 2011 Shoppen in Mayerhofen.
Spreekt voor zich
Aan de bar in de gondel v.d. AhornbahnVandaag regent het en is de temperatuur een eind onderuit gegaan (14˚). We slapen uit en doen na het ontbijt nog een keer boodschappen. We drinken op het balkon nog wel koffie maar het is wel koud. Daarna vertrekken we naar Mayerhofen. We winkelen er lustig op los en eten om 12.15 uur een broodje warm bij de slager tegenover de Penkenbahn. Die heeft echt lekkere broodjes. Het regent nu stevig door maar we gaan toch met de Ahornbahn mee omhoog, gewoon voor de fun. Boven regent het nog harder en is het ontzettend koud en alles licht in de wolken. Er is heel veel bijgebouwd de laatste jaren, ook een high-tech restaurant met aller erop en eraan. We gaan de eerst volgende lift weer mee naar beneden en kijken nog wat rond in de winkels van Mayerhofen. Daarna met de bus terug naar Stumm, waar we uitgenodigd worden bij Anna op de koffie. ’s Avonds weer heerlijk gegeten bij Märzenklamm. Inmiddels is het Urspung Baum fest in Stumm begonnen en het is al flink druk in Stumm.
Stand rummikub: I2-T1→(I14-T13)
Bewolkt/regen 14˚

Vrijdag 15 juli 2011 Wasserfall Kaltenbach – Quickshuh Fügen

Wasserfall Kaltenbach
Irma's wens gaat in vervulling
"BOMENHAK"
07.45 uur De toppen van de bergen liggen in de wolken dus het lijkt ons een verstandig idee om niet onhoog te gaan. We komen op het idee om de wasserfall bij Kaltenbach te bezoeken. Gewoon de auto bij het huisje laten staan en dan lopend via Kaltenbach naar de Wasserfall. Leuk om te doen. We komen al zolang hier en hebben dat nog nooit gedaan. Vanaf de waterval lopen we door naar Ried. Daar eten we een soepje bij Zillertalerhoff. We lopen daarna door naar Udrens en nemen vandaar het treintje naar Fügen. Een lang gekoesterde wens van Irma gaat in vervulling. We brengen een bezoek aan de Quick shuh winkel in  Fügen. Ze hebben hier een miljoen schoenen en anderhalf miljoen slipper . Maar helaas, er niets bij van Irma’s gading. We reizen terug naar Kaltenbach waar we de “Z”-tickets weer inleveren bij “onze vriend”. Daarna lopen we richting Stumm waar we nog even een winkel binnen lopen waar ze misschien 12 paar schoenen hebben en 6 slippers en Oh Wonder!! Irma koop een paar prachtige slippers. Toen terug naar het huisje en alvast wat ingepakt. Ook nu weer lopen er al veel mensen in het dorp die voor het Ursprung Baum fest komen. We zijn ’s avonds nog naar het platzkonzert (overdekt) geweest in Ried. Ze gaven een mooi concert en we moeten toegeven: “onze vriend” kan mooi zingen.
Bewolkt: 18˚


Zaterdag 16 juli 2011 Terug naar Brakel.
Dorfbäck
Om 06.00 eruit en ontbeten en snel ingepakt. We rijden noch even lang de Dorfbäck om broodjes te halen voor onderweg. Het is 07.00 uur en het café zit stampvol met bezoekers aan het Ursprung Baumfest van gisteravond. We rijden dus klokslag 07.00 uur weg uit Stumm. Het weer begint op te klaren en als we Duitsland binnen rijden is het helemaal zonnig. Het verkeer is rustig (geen vrachtverkeer op zaterdag). Alleen voor Koblenz hebben we 20 minuten in de file gestaan. Hoe dichter we bij Nederland komen hoe meer de lucht betrekt. We zijn om precies 17.00 uur weer thuis, waar we worden verwelkomd door Marjiel, Ariën en Anke. Het regent inmiddels pijpenstelen en het is 16˚.


Samengevat: het was een mooie vakantie met prachtig weer. We hebben heel veel en ver gelopen. We hebben 1 regendag gehad maar verder was het weer prima in orde.
Eindstand rummikub: 14-13 in het voordeel van Irma.

Tot slot nog een link naar een gebied waar we in eerdere jaren naar toe gingen. Dat is het Vorarlgebergte.
Totalphutte