dinsdag 25 maart 2025

Beukenburgerpad

Beukenburgerpad dinsdag 4 maart 2025 [voor route klik hier]

De zon schijnt en de lucht is strakblauw – een perfecte dag om eropuit te trekken. Na een rustige ochtend en een kop koffie besluiten we richting Utrecht te rijden, op weg naar Groenekan. Daar wacht ons het Beukenburgerpad, een klompenpad dat ons langs historische landgoederen, statige bomenlanen en waterrijke natuurgebieden zal leiden.
We parkeren de auto onder het viaduct van de A27, waar het pad begint. De naam van het klompenpad is afgeleid van landgoed Beukenburg, waar we later vandaag doorheen zullen wandelen. Vol goede moed zetten we de eerste stappen en volgen het pad in de richting van De Bilt. Na zo’n 700 meter slaan we linksaf de Vijverlaan in, die uitkomt op het Voordaansepad. Dit slingerende pad wordt omzoomd door indrukwekkende, monumentale bomen en voert ons het landgoed Voordaan binnen.
Bij de Nieuwe Weteringseweg lopen we een klein stukje langs de weg, ongeveer een kilometer, voordat we rechtsaf de Beukenburgerlaan inslaan. Dit pad kronkelt zich een weg door het landschap, omringd door hoge bomen. Na een tijdje bereiken we een waterplas, een perfecte plek voor een pauze. We zoeken een stevige boomstam uit, nemen plaats en genieten van onze lunch terwijl we luisteren naar het ruisen van de bladeren en het gezang van vogels.
Na de pauze vervolgen we onze weg en komen we op het Leyensepad. Hier passeren we Schutje Beukenburg, een klein historisch bouwwerk dat rond 1900 werd gebouwd door jonkheer Twiss Quarles van Ufford. Ooit diende het om het waterpeil van zijn eendenkooi te reguleren en maakte het deel uit van het inmiddels verdwenen landhuis Beukenburg. 

We blijven het pad volgen en komen opnieuw uit op de Beukenburgerlaan, die ons naar de Groenekanseweg leidt. Hier zouden we rechtsaf kunnen slaan om terug te keren naar de auto, maar het pad nodigt ons uit om nog een stukje verder te gaan. We kiezen ervoor om linksaf te gaan en wandelen richting de Hooge Kampse Plas, een bijzonder vogelrijk gebied. Langs de plas bevinden zich verschillende uitkijkpunten, ideaal om vogels te spotten. De plas zelf ontstond eind jaren zeventig toen hier zand werd afgegraven voor de aanleg van de A27.
Aan het einde van de plas doemt Fort Voordorp op, een verborgen militair bouwwerk dat helaas niet vrij toegankelijk is. Het ligt goed verscholen tussen het groen, waardoor het lastig is om er een mooie foto van te maken. We zijn inmiddels aangekomen in De Bilt en lopen parallel aan de Biltse Rading terug richting Groenekan. Het laatste stuk voert ons over de Groenekanseweg, en na nog zo’n twee kilometer bereiken we onze auto.
Het Beukenburgerpad heeft ons verrast met zijn afwisselende landschappen: statige lanen, historische landgoederen, rustige waterpartijen en vogelrijke gebieden.

Ook dit was weer een prachtig Klompenpad met veel afwisselende landschappen en bossen.
























Geen opmerkingen: