zaterdag 24 juni 2017

Hemelvaartsdag 25 mei 2017: Brakel - Loevestein - Brakel [voor route klik hier]

Vandaag een wandeling in de omgeving. Tegen de middag vertrekken we richting Munnikenland waar het oude kasteel Loevestein ligt. We lopen vanuit huis richting de Waaldijk die op een gegeven moment overgaat in de zogenaamde schapendijk. Deze dijk is hier neergelegd in de begin jaren zeventig nadat het water heel hoog tegen de dijken kwam. Vroeger was hier de Waardijk, hier zijn toen alle huizen gesloopt net als alle huizen buitendijks langs de Waaldijk. Aan het eind van de Schapendijk komen we bij het fort, de batterij van Brakel. Nog een stukje verder komen we bij de onlangs aangelegde "Wakkere dijk". Deze dijk is aangelegd om een buffer voor het water te vormen bij hoog water. Tevens is het Munnikenland , waar we inmiddels zijn aangekomen, opnieuw ingericht. Nieuwe sloten en kreken zijn aangelegd en de oude Deltadijk is helemaal weg gehaald. Het wordt een mooi gebied met veel natuur. Ik heb er al een paar Lepelaars gespot.
We lopen een stuk over de Wakkere Dijk en verlaten de dijk via de Blinde Steeg.
Hier lopen de zogenaamde grote grazer vrij rond. Een kudden Konikpaarden en de unieke rundersoort Rode Geus hebben hier vrij spel. Het Munnikenland is ook een struingebied, dat houdt in dat we niet op de paden hoeven te blijven. Al snel komen we een kudde Konikpaarden tegen. De Blinde Steeg komt uit op de Schouwendijk waarna we al snel Loevestein bereiken.
Daar rusten we wat uit onder het genot van een kom soep. Na nog wat rondgekeken te hebben op het Slot gaan we weer rechtsomkeer. We lopen via de zomerdijk en komen uit op de plek waar voorheen nog een stuk Schapendijk lag. (Munnikenlandse Waalkade). Het is hier onherkenbaar veranderd. Er zijn hier grote sleuven gegraven, allemaal om het water op te vangen bij een hoge stand. We lopen dwars door dit gebied heen en komen tenslotte weer uit op de Wakkere Dijk. Het is nu nog een kleine vier kilometer naar huis. Het laatste stuk lopen we weer over de Schapendijk richting Brakel.Geen opmerkingen: