zaterdag 8 juni 2019

Weekend OOTMARSUM


Weekendje Ootmarsum

Zondag 21 oktober 2018 
Wandeling bij Markelo [voor route klik hier]
We zijn om 8.30 uur uit Brakel weggereden richting Markelo. Daar arriveren we rond de klok van 10.00 uur. We parkeren de auto bij Grandcafé “de Kroon”waar we eerst een kopje koffie drinken. Om half elf zijn we zover dat we kunnen vertrekken. We lopen de Markelose berg op en komen al snel bij het  provinciaal Verzetsmonument. Het is prima wandelweer. We lopen eerst door de bossen en even later door een open gebied. Het landschap is licht glooiend en op de open stukken hebben we prachtige vergezichten. We komen nu op de Kattenberg waar we de Dikke Steen (17.000 kilo) aantreffen. Tijdens de tweede wereldoorlog is hier flink gevochten. Er liggen restanten van loopgraven . De route die we lopen gaat een klein stukje door deze loopgraven.  Vervolgens lopen we langs de Schipbeek. Nadat we die een heel eind gevolgd hebben gaan we linksaf en komen langs een Fuchsiaboerderij. Daar stoppen we even om wat rond te kijken, het is er heel leuk. Weer een stuk verder komen we bij een onderduikershol  Stokkumer Es, dat resteert uit de oorlog. We zijn inmiddels al een heel eind richting Markelo gelopen waar we om half drie weer arriveren. Bergschoenen uit en achter in de kofferbak. Daarna rijden we richting Ootmarsum, waar we in hotel de Rozenstruik logeren. Dat is snel gevonden. Na eerst te ingecheckt te hebben nuttigen we eerst een Mummelmans als welkomsdrankje aan de bar waar we kennis maken met de eigenaar. We lopen nog even door Ootmarsum. Een dorp met heel veel Galeries waar ze de mooiste creaties maken. De terrasjes zitten vol. Ook wij ploffen er op eentje neer  en drinken op ons gemak wat.
’s-Avonds hebben we lekker gegeten in de “Rozenstruik” – Parelhoen.



































Maandag 22 oktober 2018

Twentse Kruistocht Ootmarsum. [voor route klik hier]
We laten de wekker om 08.15 uur aflopen. Vroeg genoeg om daarna van een heerlijk ontbijtje te genieten.
Klokslag 10.00 uur beginnen we aan de wandeling van 20 kilometer. Het eerste stuk lopen we nog door het mooie plaatsje Ootmarsum.
Ootmarsum  is een ware ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers en kunstenaars. Bezoekers genieten niet alleen van de kunst, maar ook van de bijzondere cultuurhistorie. Want dat juist Ootmarsum ook wel 'hét kunststadje van het oosten' genoemd wordt, is zo gek nog niet. Ootmarsum ligt namelijk midden in het kleurrijke en schilderachtige Twentse landschap. Dit essenlandschap heeft al menig kunstenaar geïnspireerd tot creatieve uitingen. Neem een kijkje bij één van de vele galerieën die Ootmarsum rijk is. Overnachten middenin het stadje Ootmarsum is mogelijk bij de volgende locaties.
Als we Ootmarsum door zijn komen we bij de 71 meter hoge Kuiperberg. Daar hebben we prachtig uitzicht over de omgeving. Bij de Kuiperberg komen we ook het 1e landkruis tegen. Hiervan zullen we er nog een aantal tegenkomen evenals een tweetal Mariakappelletjes. De route loopt ook nu weer voor een groot gedeelte over zandpaden, karrespoor noemen ze het hier. We komen bij het Vassergrafveld  . Hier bevinden zich 20  grafheuvels uit 4000-2500 voor Christus. Behalve deze  grafheuvels zijn er ook gewone graven aangetroffen, de jongste graven dateren uit de ijzertijd. Even verder komen  we nog zo’n grafveld tegen – het Haarler grafveld.
In Reutum eten we ons meegenomen lunchpakket op. We zijn dan ongeveer op de helft van de wandeling. Na weer op pad te zijn gegaan komen we op een gegeven moment bij het kanaal Almelo-Nordhorn. Dat volgen we een stuk.  De wandeling vordert gestaag en we bereiken Groot Angelo. De hele omgeving word gekenmerkt met ligt glooiend landschap. Dat geeft steeds weer andere vergezichten. Rond de klok van half vier zijn we weer terug in Ootmarsum. We nemen plaats op een gezellig terrasje voor een kopje koffie met een heerlijke Parijzer soes, de specialiteit van de zaak. ‘
’s-Avonds lekker eendenborst gegeten bij de Rozenstruik.






















Dinsdag 23 oktober 2018
Stadswandeling Zutphen
We rijden weg uit Ootmarsum en gaan in de richting van Zutphen. We willen Zutphen bezoeken en daar een stadswandeling doen.Zutphen, aan de Berkel en de IJssel, is een van de oudste steden van Nederland. De stad kent een rijke geschiedenis, waarvan je vele sporen in het centrum kunt vinden. Kerken, delen van vestingwerken, statige pakhuizen en koopmanshuizen zijn nog steeds te bewonderen. Deze fraaie architectuur vormt het decor voor een aantrekkelijke mix van winkels, horeca, evenementen en cultuur.



Een bezienswaardigheid in Zutphen is de Walburgis-Kerk. In de elfde eeuw werd deze Romaanse kerk gebouwd door de bisschop van Utrecht naar het model van andere Utrechtse kerken. Boven het huidige koor en de wanden van de transepten zijn daar nog delen van bewaard gebleven. 





800 jaar bouwgeschiedenis
In de dertiende eeuw werd deze kerk verbouwd in Keulse Romano-Gothiek. Het koor en de transepten werden overwelfd en het schip werd nieuw gebouwd. In de veertiende eeuw werden kooromgang en Raadskapel gebouwd.
In de vijftiende eeuw werden eerst de zijschepen en later de dwarskapellen gebouwd. Tenslotte ontstond aan de noordzijde het Mariaportaal. In de zestiende eeuw (1561) werd de Librije toegevoegd. Vanaf 1591 wordt de kerk gebruikt voor de eredienst. In 1637 kreeg de toren de huidige barokke spits. Deze is na de torenbrand van 1948 opnieuw opgebouwd. De kerk is eind negentiende eeuw ingrijpend gerestaureerd onder leiding van de neogotische architect P.J.H. Cuypers.
Na de Tweede Wereldoorlog is de oorlogsschade hersteld. Van 1970 tot 1998 is de kerk opnieuw gerestaureerd. De kerk is eigendom van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). Lees hier onze kernwaarden. De Walburgiskerk is de grote kerk aan het ’s Gravenhof in Zutphen. Ze behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. De kerk herbergt diverse schatten zoals een Middeleeuwse kaarsenkroon en doopvont.

Na een welbestede dag in Zutphen rijden we weer richting huiswaarts. Daar arriveren we om kwart voor zes.


















Geen opmerkingen: