dinsdag 14 juli 2020

Vlucht uit de Biesbosch

Biesbosch - Jantjesplaat 13 juli 2020 [voor route klik hier]

Het opschrift laat een spannend jongensboek vermoeden.


We rijden na de koffie richting de Biesbosch en parkeren de auto bij de Spieringsluis. We hebben een wandelkaart bij ons die ons voert over de Jantjesplaat en de Deeneplaat. Het is prachtig wandelweer en gaan op pad.


De wandelpaden lopen dwars door de natuur en zo af en toe steken we een fietspad over. Bij  één zo'n wandelpad vergissen we ons en komen op de zelfde plaats uit waar we zijn afgeslagen. We hebben een rondje gelopen. Ondertussen is Irma al een keer of vier door muggen gestoken maar gelukkig hebben we Azaron bij ons dus smeren we er op los. Het gebied waar we lopen is echt prachtig met mooie stukken water en kreken. Echt een plaats waar heel veel ongedierte zit, en dat merken we. Irma wordt weer een keer of drie gestoken maar we gaan onverdroten verder.
We komen langs de Jantjeskeet, een groepsaccommodatie annex vakantiehuis. Het eerste stuk, over de Jantjesplaat zit er al een heel eind op en we komen al in de richting van de Deeneplaat. We komen op een open stuk waar we uitkijken naar een geschikte picknickplaats. Plotseling wordt Irma aangevallen door een, het lijkt wel een Hoornaar. Het beest is zo ontzettend agressief dat niets hielp om het beest te verjagen. Het zit in d'r haar en lieve help, ook in haar shirt. Dan komt het op mij af en word ik onder vuur genomen. Ik weet het tenslotte met mijn pet weg te slaan. Het beest valt op de grond waar ik het de genadeklap geef. Het voorval doet ons meteen besluiten om rechtsomkeer te maken. We hebben er genoeg van. Irma zit onder de bulten en wetende wat voor reactie zij er soms op heeft is het niet verantwoord om verder te gaan.
Actiefoto
We blijven nu op het hoofdpad waar minder vliegen zijn. We eten nog wel ons brood op op een bankje en lopen daarna terug naar de auto.
We hebben er toch nog ruim 8½ kilometer opzitten. Jammer, we komen er nog wel eens een keer terug; in de winter.


















Giethoorn

Vrijdag 10 juli 2020 Giethoorn

Het weer is niet veranderd. Het regent nog steeds. We hebben gister al besloten om naar Giethoorn te gaan en daar met een fluisterboot een rondvaart te maken.
Maar eerst hebben we nog een heerlijk ontbijt dat Ronald voor ons klaar gemaakt heeft. Daarna is het de koffers pakken en vertrekken we richting Giethoorn. We parkeren de auto op de gratis parkeerplaats en lopen naar restaurant de Rietstulp waar we koffie drinken. Daar verkopen ze ook de kaartjes voor de rondvaart. We kunnen kiezen uit twee rondvaarten, die van een uur en eentje van twee uur. We kiezen voor de laatste want die komt niet alleen in Giethoorn maar gaat ook door de Wieden en dat is een prachtig natuurgebied. We zitten met nog een stel in één boot. Normaal zitten die boten tjokvol. Maar alles is nu anders, zullen we maar denken. Het is in ieder geval een prachtige tocht en de gids heeft van alles te vertellen over Giethoorn en de omgeving. Als we weer terug zijn in Giethoorn is het toch droog geworden. We willen daar nog wat rondkijken en gaan op zoek naar café de Fanfare, bekend van de film van Bert Haanstra. Daar eten we wat in een bijzondere ambiance. Erg leuk. We hebben nog wat tijd om daarna nog wat rond te lopen in Giethoorn. De zon komt zo nu en dan te voorschijn en het wordt zowaar nog aangenaam. Maar uiteindelijk  is het tijd om weer naar huis te gaan. 

Het zit er op. Drie dagen van huis en drie dagen regen. Niks aan te doen. Toch een paar leuke dagen gehad.













Hattem - Nijeveen

Donderdag 9 juli 2020 Hattem - Nijeveen

De Hemelsluizen staan nog steeds wagenwijd open. We krijgen een heerlijk ontbijt voorgeschoteld.  Een dan is het al weer tijd om te vertrekken.  Het plan was om het Lebuimespad te lopen. Een mooie wandeling in de omgeving van Deventer maar de regen daalt gestaag neer dus de plannen moeten bijgesteld worden. We rijden in de richting van Hattemeen mooi vestingstadje op de Veluwe. Daar zijn we om ongeveer half elf.  We hebben van te voren entreebewijzen besteld voor het Anton Pieck museum. Daar kunnen we om 11.45 uur terecht dus hebben we hebben nog even tijd voor een bakje koffie. Daarna lopen we door de pittoreske straatjes van Hattem en komen van zelf bij het museum. Hier hangen heel veel tekeningen van de kunstenaar en wordt ook een beeld geschetst van hoe Anton Pieck te werk ging. Erg leuk. Als we weer verder lopen komen we langs het bakkerijmuseum. Hier hadden we ook willen reserveren maar dat was al vol. Toch proberen we nog even of we er soms toch in mogen maar helaas.  Dan maar weer verder met de bezichtiging van het stadje. Op het marktplein gebruiken we de lunch. Na daarna nog wat rondgelopen te hebben is het tijd om te verder te rijden. We willen nog even in Giethoorn gaan kijken. Dat is nog een half uur rijden. Als het morgen nog regent komen we hier terug om met een boot te gaan varen. Dan rijden we  naar de B&B in Nijeveen. De Puurderij ligt in de middel of nowhere in de landerijen.
Het is een prachtige boerderij waarvan de deel is omgebouwd in 6 luxe accommodaties. We worden aller hartelijkst ontvangen door de gastheer Ronald, die ons naar ons onderkomen voor die nacht brengt. 
Het ziet er allemaal prachtig uit.  Ronald is ook een bepaalt niet onverdienstelijk kok dus lijkt het ons verstandig om ook het diner in de Puurderij te nuttigen. We hebben dan ook heerlijk gegeten. 









DEVENTER

Woensdag 8 juli 2020 Deventer
.

We hebben 2 nachten in een B&B geboekt. Eén in Deventer en eentje in Nijeveen. We rijden rond half elf, in de stromende regen, weg. We zeggen nog tegen elkaar, dat het nooit een hele dag regent. Maar niets is minder waar zal vandaag blijken.  Om pakweg 12.00 uur komen we aan bij huize de Worp. Ons verblijf voor de eerste dag en nacht.  We worden ontvangen door Gerrit Komen die ons gastvrij met een kopje koffie verwelkomt.  Hij legt ons e.e.a. uit over Deventer, waarbij het lijkt of hij een sketche op gaat voeren.  Gelukkig zegt hij er meteen bij dat het maar een kwartiertje duurt. Maar goed,  hij weet het leuk te brengen.  We zitten in de nok van het pand.  Als we onze koffers boven gebracht hebben vertrekken we naar het voetveer, dat hier vlakbij is en varen mee naar de overkant.  Daar lopen we rechtstreeks de oude Hanzestad Deventer in.  We waren van plan om een stadswandeling te maken maar omdat het blijft regenen komt daar weinig van terecht.  Wel bezoeken we de Lebuinuskerk. Een prachtig eeuwenoude kerk.  

LEBUINUS

De Engelse missionaris Lebuïnus stak in 768 de IJssel over met het oogmerk de Saksen te bekeren. Hij bouwde op een rivierduin nabij een nederzetting aan een natuurlijke haven de eerste houten kerk.



In de negende en tiende eeuw was Deventer in verband met de veroveringen van de Vikingen langs de grote rivieren lange tijd de residentie van de bisschop van Utrecht. Ook in latere eeuwen behield de kerk een belangrijke status binnen het bisdom. De bisschop had een residentie pal ten noorden van de kerk.

Bisschop Balderik bouwde in de tiende eeuw ter plaatse de eerste kerk van steen. In 1040 gaf bisschop Bernold opdracht voor de bouw van een grote romaanse basiliek. Aan de kerk was een zelfstandig kapittel met een eigen proosdij verbonden en twintig kanunniken. In 1235 en 1334 werd deze Maria- en Lebuinusbasiliek door brand verwoest.

We lopen verder door het oude centrum.  Heel veel aparte winkeltjes kunnen we bewonderen.  Er is van alles te koop,  van curiosa tot tweede hands boeken.  Ook komen we langs het Charles Dickens museum.  Daar is Deventer beroemd om.  Iedere Kerst wordt er een Charles Dickens festijn gehouden.

Het Dickens Festijn is een jaarlijkse activiteit in de Overijsselse stad Deventer. Dit tweedaagse evenement wordt op initiatief van buurtbewoners en middenstanders sinds 1991 gehouden in het weekend voor Kerstmis in het middeleeuwse Bergkwartier, deel van de oude binnenstad van Deventer. 

We gaan voor de lunch bij st. Maxime naar binnen.  Een gezellig lunchcafe waar we heerlijk kunnen eten. Als we weer veder gaan komen we ook langs het stadhuis van Deventer.  Een modern pand met daarin allemaal vingerafdrukken van 2000 Deventernaren. Heel apart.

's Avonds eten in een Italiaans restaurant "de Keizerskroon". Op aanraden van Gerrit. Hij heb niets te veel gezegd,  want het eten is er voortreffelijk.  De dag zit er bijna op en we varen met het voetveertje weer terug naar ons onderkomen. 















woensdag 8 juli 2020

Camping Heigraaf te Woudenberg

Dinsdag 7 juli 2020
Op bezoek bij Job en Nel op camping Heigraaf in Woudenberg.

Na de middag rijden we rond de klok van half twee weg. Het is de bedoeling om een bezoekje te brengen bij Job en Nel.  Zij hebben al meer dan dertig jaar een staanplaats op camping de Heigraaf in Woudenberg.  Als we er aankomen staat Job ons bij de ingang al op te wachten. Hij fietst voor ons uit en we kunnen onze auto bij de caravan van Job en Nel neer zetten. We worden hartelijk ontvangen en krijgen eerst een rondleiding in de caravan. Wij zijn geen kampeerders maar we kunnen wel zien dat het hier goed toeven is.  We kunnen buiten zitten want het is droog en de temperatuur is ook aangenaam.  Onder het genot van een kopje thee praten we bij.  Dat is heel gezellig. Dan krijgen we een rondleiding over de camping. Het is een enorm grote camping en het ziet er piekfijn uit.  De camping wordt met zorg onderhouden.  In de loop der jaren hebben hebben hier heel wat Brakelaren gestaan verteld Job.  Dan lopen we via het centrum van de camping weer terug naar de caravan van Job en Nel.  De tijd vliegt en het is al etenstijd.  Job besteld Chinees bij de plaatselijke Chinees en dat kunnen we met tien minuten ophalen.  Na het eten drinken we nog een bakje koffie en dan is het tijd om weer te vertrekken richting Brakel.  We zijn om 20.00 uur thuis.



zaterdag 4 juli 2020

VAKANTIE juni/juli 2020

Vakantie juni/juli 2020

Omdat 2020 heel anders verloopt dan iedereen verwacht heeft, ook een heel andere invulling van onze vakantie. We hadden weer anderhalve week Zillertal en een week Kleinwalsertal geboekt maar door het Corona-virus gaat dit niet door. Tijdens het schrijven van dit bericht wordt alles weer een beetje versoepeld maar als je bedenkt wat er allemaal niet kan in Oostenrijk dan hoeft het voor ons niet zo nodig en skippen we een jaartje. 
Daar komt nu bij dat Irma haar arm gebroken heeft dus had een vakantie in Oostenrijk er sowieso niet in gezeten. 

Maar goed; onze vakanties stonden vast bij mijn werk en dat van Irma dus we maken er van wat er van te maken is. 

Dinsdag 30 juni 2020 Winkelen in Leerdam.
We kiezen ervoor om deze dag te gaan winkelen in Leerdam. We varen met de pont van half elf over en parkeren een kwartiertje later in Leerdam. Het weer is niet helemaal stabiel maar we kunnen het zonder paraplu af. Wat het shoppen betreft doen we, zonder in details te treden, goede zaken. Inmiddels is het twaalf uur en we lopen bij restaurant 't Veerhuys binnen. Er is nog plaats dus dat valt mee. We gebruiken een heerlijke lunch. Dan is het al weer tijd om naar huis te gaan. 
Het weer is opgeknapt dus we kunnen de rest van de middag heerlijk thuis in de tuin zitten. 

Donderdag 2 juli 2020 De Graanbuurt Giessenburg
Het plan was om op de fiets te stappen en dan via de Merwede brug bij Gorcum naar Giessenburg te fietsen. Maar dat gaat niet lukken met Irma's arm. Dus stappen we om half elf in de auto. 
De Graanbuurt in Giessenburg is gelegen in de Alblasserwaard, 'in het Groene Hart', langs het riviertje De Giessen. U vindt er eigentijdse winkels met een buitengewoon assortiment, gevestigd in een bijzondere ambiance, dat is landelijk winkelen en genieten!








Vrijdag 3 juli 2020 Brakel - Poederoijen - Brakel [voor route klik hier]
Deze wandeling stond al een tijdje op ons programma. Het lijkt ons juist zo leuk, want halverwege de route komen we brasserie de Buurman tegen, waar we zouden kunnen lunchen. Maar omdat reserveren op dit moment nog verplicht is regelt Irma eerst maar even een tafeltje. Nadat dat geregeld is wacht Irma nog een verrassing. Een bestelauto van bakkerij van Keulen rijdt de hof op met daarin een naaste collega van Irma die haar komt feliciteren met haar 12½ jaar jubileum bij de bakker. Een heerlijke taart en een bos bloemen alsmede gelukwensen zijn haar ten deel. 
Het is inmiddels kwart over elf en we gaan op pad. We zijn benieuwd of het wel gaat met Irma's blessure. We gaan via de Burg. Posweg in de richting van de rotonde bij de van Heemstraweg. Daarna volgt nog zo'n stuk richting Poederoijen. Het gaat goed en we komen rond twaalf uur aan bij de Kerk aan de dijk van Poederoijen. Daar slaan we rechtsaf en vervolgen we de dijk. Na een klein half uur zien we in de verte "de Buurman" liggen. Gekscherend zegt Irma: "de hut komt in zicht". We zijn er klokslag half één. Tot nog toe is het goed gegaan met Irma's arm. Het weer is best oké maar het waait erg hard. Om te voorkomen dat onze lunch van onze borden waait nemen we binnen plaats. Daar worden we vriendelijk geholpen en gebruiken een heerlijke lunch. Je kunt aan alles merken dat "de Buurman" een aanwinst is voor de omgeving. Het is een echte pleisterplaats geworden waar fietsers, wandelaars en andere passanten kunnen vertoeven. Er is zelfs een trouwpartij aan de gang op het naastgelegen fort. 
Na de lunch gaan we weer verder. We lopen via de Poederoijensehoek in de richting van het Mansveldergemaal. Daar gaan we de stoep af en lopen via de zg. boezem van Brakel verder. We komen langs de batterij van Brakel. Ook dit is een oud fort dat bij de nieuwe Hollandse waterlinie hoort, net als het fort in Poederoijen. Het laatste stuk is via de schapendijk die weer in de richting van Brakel loopt. De arm van Irma heeft zich gelukkig goed gehouden, nog niet wetende dat ze de hele nacht wakker zou liggen van de pijn. Maar of dit door het wandelen komt???