Zoals jullie misschien wel weten ben ik een trouw lid van muziekvereniging Oefening Baart Kunst in Brakel. Ik kwam in mijn audio-archief een aantal cassettebandjes tegen van oude opnames van OBK.
Sommige opnames dateren nog van eind jaren '60 begin jaren '70. De kwaliteit van de opnames zijn niet het je van het. Maar wat wil je. Van de originele opname had ik het gekopieerd via mijn bandrecordertje. Daarna heb ik het weer over gezet op een cassette-bandje. Maar goed, voor de liefhebber zijn het unieke opnames. Ik heb ze uiteindelijk gedigitaliseerd en een aantal opnames online gezet. Eén opname heb ik niet online durven te zetten. Dat is een opname uit eind jaren '60 in het dorpshuis van Gameren. We speelden daar Stars and Stripes van Sousa. Wij waren onze tijd al ver vooruit want niemand had toen nog gehoord van House-muziek, maar wij hadden het al op ons programma staan. Tijdens dat concert speelden we echt vernieuwende muziek. Waar de meeste korpsen bij "Dichter und Bauer" en "de Geuzen in de Bommelerwaard" bleven hangen speelden wij stukken als "Instant Concert" en "Imparito Roca". Het dak ging er af. Ook zijn er opnames bij van concoursen in de '80-er jaren. Eén concours herinnerd zich iedereen noch wel en dat was het concours in Doetinchem op 29 november 1975. Daar haalden we in het in het Amphion-theater een eerste prijs met lof van de jury. We speelden daar als verplicht werk de Suite van Jan Seegers. We kregen 170 punten toebedeeld. Als vrij werk speelden we Preludio Marziale van Frank Wright. Daarvoor kregen we 162 punten. In totaal 332 punten, dat was nog nooit gebeurd in de historie van O.B.K.
OBK in actie i.s.m. de Groeneveld Koren in de Sint Maartenskerk 12 oktober 1985 |
"Groeneveld Koren". Tijdens dit concert voerde we het prachtige "Resurgam" uit van Eric Ball. De uitvoering was zo indrukwekkend dat de mensen, toen het stuk afgelopen was, niet durfden te applaudisseren uit respect van de dramatiek die het stuk uitstraalt. Toen het applaus uiteindelijk losbarstte was er geen houwen meer aan. In de pauze en na afloop is er nog lang nagepraat over deze magnifieke uitvoering.
Ook is het jubileumconcert lang bij blijven hangen en dat wordt nog steeds bij tijd en wijlen aangehaald. Dat vond plaats op zaterdag 18 juni 1994. Het was in de openlucht. In de vijver voor huis Brakel waren pontons neergelegd en daarop was een giga-podium gebouwd. Samen met de Genie-kapel en alle koren uit de omgeving van Brakel, waaronder Soli Deo Gloria, is toen een wervelend concert gegeven met solisten, licht en vuurwerkshow. Als klap op de vuurpijl werd Ouverture 1812 van Tschaikowski uitgevoerd. Compleet met geweer en kanonschoten werd dit werk een hoogtepunt van de avond.
Waar ook nog steeds op terug gekomen wordt zijn de uitwisselingconcerten in en met Brakel België en Brakel Duitsland. De uit het Belgische Brakel fanfare "Vrije kunstkring" en de uit het Duitse Brakel afkomstige "Spielmannzug" kwamen eerst naar ons. Het werd een memorabele dag die zaterdag op 13 november 1999. De buitenlanders hadden hadden eerder die dag al een mars door Brakel gemaakt waarna 's-middag in Huis Brakel de officiële ontvangst was. 's-Avonds was er een concert waar alle drie de korpsen optraden. Het is heel laat geworden die zaterdagavond. Het was zelfs zo dat de "Spielmannzug" al in de bus zaten voor vertrek, dat besloten werd om er maar weer uit te komen en nog een nummertje te spelen. Dus hup!!, iedereen er weer uit en weer spelen in Huis Brakel.
Natuurlijk zijn we zelf ook naar Brakel België en Brakel Duitsland geweest. Brakel Duitsland is mij het meest bij gebleven. Dat was een trip van 2 dagen. Zaterdags heen en zondags terug. We werden er ontvangen door Herr Burgemeister in zijn privé-woning. De voordeur ging open en de kisten met bier stonden tot aan het plafond opgeslagen. Dat was voor die zelfde middag tijdens een gezellig samenzijn in de tuin van de Burgemeester. Het concert was die avond om 20.00 uur. Wij waren al bijtijds aanwezig in de zaal waar wel plaats was voor 1000 mensen. Om kwart voor acht zaten er nog maar een handje vol mensen in de zaal. Wat moet daar van terecht komen, dachten wij. Maar klokslag acht uur zat de zaal tjokvol. Het concert was grandioos en het publiek laaiend enthousiast. Succesnummer die avond was El Cumbanchero Palo Palo van Johan Perik. We hadden gezorgd voor speciale Duitse teksten die bij het stuk hoorden. Grandioos!!
Enkele bekende namen uit de geschiedenis van O.B.K. zijn in de eerste plaats natuurlijk Jan de Pater, die meer dan 40 jaar voorzitter van de vereniging was en samen met Jan Piet van der Linde medeoprichter was. Ze worden nog regelmatig bij gelegenheid gememoreerd.
Tegenwoordig zijn de concerten in de Wilhelminahof zeer populair. We hebben daar reeds vele concerten verzorgd en de opkomst is daar bijzonder goed te noemen. Ook onze nieuwjaarsconcerten verzorgen we tegenwoordig daar.
Terwijl ik dit artikel zit te schrijven hebben we ons eerste Kerstconcert in de Kerk achter de rug. Samen met koor Haeel Immanoe hebben we daar een voor een prachtige avond gezorgd. Iedereen die erbij aanwezig was vond het een schitterend concert. Haeel Immanoe en OBK houden daar nog lang heel goede herinneringen aan.
OBK had vroeger ook een drumband. In de tijd dat OBK nog marcheerde waren zij ook altijd van de partij. Tambour-maître van dit illustere gezelschap was Dick de Kuiper. Hieronder enkele foto's uit die tijd.